Una finca de Llerona acollirà uns 30 menors immigrants no acompanyats

La Fundació Mercè Fontanilles, dedicada a l'atenció de persones en risc d'exclusió i amb dificultats socials, promou el projecte

Societat

Una finca de Llerona acollirà uns 30 menors immigrants no acompanyats
Una finca de Llerona acollirà uns 30 menors immigrants no acompanyats

La finca de Can Santa Digna, a Llerona, s'habilitarà per poder acollir, probablement a partir de l'any que ve, una trentena de menors immigrants no acompanyats. L’entitat que promou l'adequació de la històrica masia és la Fundació Mercè Fontanilles, actual propietària de la finca, que també preveu adequar-la per habilitar-hi un centre de formació i d’inserció laboral.

"Som una entitat al servei de la societat que volem desenvolupar un projecte social i ambiental de caràcter comunitari, molt planificat", explica Pere Molins, secretari de la fundació, dedicada a l’atenció de persones en risc d’exclusió social des de fa més de tres dècades.

La voluntat dels responsables de la iniciativa és que la masia sigui un espai obert als veïns, de col·laboració, voluntariat i totalment cohesionat amb l’entorn. Per això proposen que, més enllà de l’activitat assistencial de la fundació –l'acollida d'infants i joves–, el centre pugui ser també un espai de formació i d’inserció laboral en restauració, hostaleria i activitats agrícoles i forestals. "Hem d'aprofitar els recursos i l'entorn que tenim per vincular la formació dels joves amb les possibilitats que ofereix el centre en l'àmbit agrícola, forestal i de restauració", diu Molins.

En aquest sentit, un dels projectes de la fundació és recuperar el servei de restaurant que ja havia tingut la masia fa una quinzena d'anys, així com recuperar l’entorn forestal de la finca i conservar i protegir el patrimoni històric i natural. "No serà només un centre d'acollida, sinó que volem anar més enllà; volem un centre on els joves es formin i s'integrin en la societat", destaca Molins.

Segons avançava dilluns el bisetmanari El 9 Nou, els programes de formació i inserció laboral que s’hi preveu desenvolupar funcionaran de manera similar a la masoveria tradicional, amb dos habitatges, un de quatre places i un de vuit places, tots dos vinculats a la formació agrària, de jardineria i restauració. Les persones que s’hi formin podran accedir a un contracte laboral a la mateixa finca o bé en empreses de l’entorn.

Segons els càlculs de la Generalitat, s'estima que aquest 2019 arribaran a Catalunya més de 5.500 menors estrangers no acompanyats, una xifra que superarà en més de 1.800 els que van arribar l'any passat, que va tancar amb gairebé 3.700 menors nouvinguts. El secretari de la fundació alerta dels prejudicis que sovint s'associen a aquests infants i joves, i recorda que "són nois que sovint es juguen la vida per guanyar-se un futur, no vénen a delinquir". En aquest sentit, Molins afegeix que "la millor manera de veure-ho és coneixent-los i col·laborant plegats en les activitats".

Pendents del canvi d'usos

Abans de posar en marxa el projecte –"ja fa un any que hi treballem", diu Molins–, la Fundació Mercè Fontanilles està pendent de l'aprovació definitiva dels usos que hi estaran permesos i que ara s'està tramitant en el marc del pla especial que ha de regular els usos i les normes urbanístiques de masies i cases rurals a les Franqueses, un pla que va aprovar-se inicialment al març i que, un cop superat el període d'al·legacions, ha d’acabar de rebre el vistiplau de la Generalitat.

De fet, la casa té un valor patrimonial important. Data de 1635, tot i que compta amb elements, com una capella a l'exterior, que daten del segle XII, malgrat que posteriorment s'hi han fet diverses reformes.

Edicions locals