Campanya de Vallès Oriental Vol Acollir pel dret a l'empadronament

L'entitat demana de reunir-se amb una dotzena d'alcaldes de la comarca

Societat

Vallès Oriental Vol Acollir demana als ajuntaments menys traves per a l'empadronament
Vallès Oriental Vol Acollir demana als ajuntaments menys traves per a l'empadronament

Vallès Oriental Vol Acollir ha presentat aquesta setmana una instància a una dotzena d’ajuntaments de la comarca, entre els quals Granollers i les Franqueses, en què exposa les irregularitats que, segons asseguren des de l’entitat, cometen les administracions locals en el procés d’empadronament de molts estrangers.

“Per a molts migrants l’empadronament és un tràmit feixuc, ple de traves, ja que se’ls reclama molta documentació o requisits que no poden complir”, indiquen des de l'entitat. “Aquestes irregularitats afecten negativament els grups socials més desfavorits, que es veuen privats d’un dret necessari per adquirir els drets bàsics, com sanitat, educació, serveis socials...”, afegeixen.

La instància demana una reunió amb els alcaldes i les regidories corresponents per exigir el ple exercici d’aquest dret per a les persones migrants.

Concretament, l'entitat demana que s'empadroni sempre en el domicili que el ciutadà refereix com el lloc on viu, amb independència dels documents que pugui aportar per demostrar-ho; i que quan la sol·licitud d’empadronament sigui sense domicili fix, les administracions, amb la supervisió dels serveis socials de l’ajuntament i les entitats locals, permeti als sol·licitants empadronar-se en l’adreça d’un centre municipal de serveis socials.

També que les administracions locals donin sempre resposta per escrit de qualsevol sol·licitud d’empadronament, encara que considerin que no procedeix la inscripció padronal; que s’avisi per mòbil i a través de l’adreça del domicili dels canvis o caducitats del padró; i que s'agilitzi la tramitació de les sol·licituds i que la resposta no es demori, en cap cas, més enllà de 3 mesos.

L’objectiu de Vallès Oriental Vol Acollir, expliquen, és “denunciar aquesta injustícia fins a aconseguir que tothom, sigui quina sigui la seva condició, estigui empadronat al seu municipi de residència”.

Edicions locals