L'Escaldàrium fa 25 anys amb més pirotècnia i elements mitològics

La festa del foc i de l'aigua de Caldes també amplia l'orquestra perquè soni més potent i rockera

Cultura

Caldes de Montbui

L'Escaldàrium, la Festa del Foc i l'Aigua de Caldes de Montbui, arriba enguany al quart de segle de vida, amb novetats i millores que se sumaran a l'estrena de la plaça de la Font del Lleó renovada recentment. Així, el 13 de juliol el Ball de Diables de Caldes oferirà un Escaldàrium amb més pirotècnia i aigua, nous elements mitològics i una orquestra que s’ha ampliat per sonar més potent i rockera.

Dimarts aquests canvis es presentaven en una roda de premsa, amb Josep Busquets, coordinador de l’Escaldàrium; Paula Lance, directora; Jordi Soler, responsable de l’aigua; Solé, director musical, i l’alcalde de Caldes, Isidre Pineda. Lance va donar alguns detalls de la festa: “La zona de foc serà més gran i l’estructura on està muntada la pirotècnia es desplaçarà una mica més cap amunt, en direcció a l’ajuntament; tot plegat, perquè el públic de la part superior de la plaça tingui una millor visió. Hi haurà més pirotècnia, que serà més vistosa i protagonista”, va explicar la directora, que va afegir que el Ceptre de Foc estrenarà una base amb rodes que li donarà estabilitat i seguretat. “A més, la dansa del Ceptre de Foc tindrà molta més presència de diables i bruixes per ajudar la gent a girar al voltant en el sentit correcte, l’antihorari”. Paula Lance va concloure el seu parlament revelant que al final de la festa hi haurà una sorpresa.

L’aigua també presentarà novetats importants en el 25è Escaldàrium. “La mitologia que s’ha desenvolupat més fins ara a la festa és la del foc. Enguany hem aprofundit i ampliat la de l’aigua i també hem donat personalitat pròpia a les tres tempestes: fins ara eren iguals, i ara no ho seran”, va explicar Jordi Soler.

La música, la tercera pota de l’Escaldàrium juntament amb el foc i l’aigua, també incorpora novetats, amb la presentació del CD Escaldàrium de Cambra. Una llegenda de foc i aigua, que conté versions més íntimes i acústiques de les 10 danses de la festa, escrites pel compositor i diable calderí Solé. Aquestes versions, creades el 2015 per presentar l’Escaldàrium al Panceltic Festival de Derry (Irlanda del Nord), han servit des de llavors per obrir els actes previs de la festa amb un concert, una setmana abans. Els diables sempre tenim al cap eixamplar i enriquir l’univers cultural de l’Escaldàrium, i ens va semblar interessant aprofitar el 25è aniversari per gravar el CD amb aquestes versions, que ofereixen una manera radicalment diferent d’experimentar la música de la festa, més tranquil·la i intimista, i s’acompanyen d’un text escrit per Oriol Castillo que serveix per conèixer i explicar la llegenda de l’Escaldàrium”. D’altra banda, una altra novetat musical és l’ampliació de l’Orquestra del Foc i l’Aigua amb una segona guitarra elèctrica per aconseguir un so més potent i rocker.

En darrer terme, el coordinador de l’Escaldàrium, Josep Busquets, va parlar de les campanyes que acompanyaran la festa: “No és no”, contra les agressions sexistes, i “No t’escaldis”, per millorar la informació sobre les danses i la seguretat.

Edicions locals