El fons Proa Capital compra Pastas Gallo per 227 milions

Els inversors, d'origen madrileny, han superat l'oferta de la firma paretana Idilia Foods

Economia

El fons d'inversió madrileny Proa Capital, amb una àmplia experiència en el sector agroalimentari, ha lligat la compra de l'empresa granollerina Pastas Gallo, de la família Espona. L'oferta de Proa Capital, de 227 milions d'euros, ha superat la de la paretana Idilia Foods.

Pastas Gallo, que té una de les seves fàbriques a l'avinguda Sant Julià de Granollers, va facturar l'any passat 200 milions d'euros amb un benefici brut d'explotació de 20 milions d'euros. A finals de 2018, els cinc germans Espona van acordar que posaven a la venda el negoci que va fundar el seu pare, José Espona Pallarès, l'any 1946. Un acord que es va fer públic el febrer passat.

Després de més de mesos de reunions amb inversors interessats, finalment la família Espona va rebre tres ofertes. Els altres dos candidats a quedar-se amb la companyia eren el grup format per Ventura Equity Partners i Idilia Foods –la companyia amb seu a Parets fabricant de Nocilla i Cola Cao, entre d'altres–, que fa una setmana va presentar la millor oferta, i el fons d'inversió TowerBrook.

Descartat aquest últim, els darrers dies quedaven dues grans ofertes sobre la taula: Proa i Idilia. Finalment, la família Espona, assessorada per EY, Banc Sabadell i Garrigues, ha escollit Proa Capital amb l'objectiu, segons asseguren en un comunicat, "d'impulsar el creixement de la companyia i de la marca Gallo", líder a l'Estat en l'àmbit de la pasta seca, les salses, les farines i el pa ratllat, i present també al mercat dels productes frescos i els plats preparats.

"Creiem que ha arribat el moment de professionalitzar, encara més, la companyia (...) i, després d'una profunda reflexió, estem segurs d'haver trobat el soci ideal", asseguren des de la direcció de Pastas Gallo.

L'acord amb Proa preveu que els germans Espona mantinguin una participació minoritària –d'entre el 15% i el 30% del capital– durant uns anys, i també inclou un acord de reinversió que es podrà executar quan es completi la compravenda després de l'estiu.

La compra de la participació majoritària de Pastas Gallo s'ha de sotmetre ara a l'autorització de la Comisió Nacional de Mercats i la Competència, de manera que es preveu que la transacció es completi a finals d'aquest any.

Edicions locals