Alerta roja per l'abús del consum de plàstics

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental recorda de l'increment de preus que hi haurà per fer ús de l'abocador

Societat

Alerta roja per l'abús del consum de plàstics
Alerta roja per l'abús del consum de plàstics

La recollida selectiva de residus millora lentament al Vallès Oriental. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, la comarca va reciclar l’any passat el 40,8% de les escombraries, un 2,6% més que l’any anterior. Les dades continuen sent inferiors a la mitjana catalana, que l’any passat va situar-se en gairebé el 42% de residus reciclats.

El creixement és generalitzat a totes les fraccions de la brossa: l'orgànica, el paper i cartró, els envasos –sobretot plàstic– i el vidre, tot i que també augmenta el total d'escombraries generades (+2,9%), una tendència que s’associa a la recuperació econòmica i a l’increment del consum.

La Unió Europea ha marcat l’objectiu d’arribar al 50% de reciclatge de residus el 2020. “Al Vallès Oriental hem superat el 40% després d’uns anys d’estancament, i ara toca fer un esprint més fort per assolir aquesta xifra”, diu Joan Daví, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. De fet, una de les mesures per incentivar la separació de residus és l’encariment de la taxa dels abocadors.

A Catalunya, enviar una tona de residus a aquesta instal·lació té un preu de 41 euros de cànon municipal. La previsió és que l’any que ve sigui de 47 euros i l’any 2025 de 77 euros per tona. “Com més malament fem el reciclatge més car ens costarà a la butxaca”, diu Daví, qui també aposta per reforçar les campanyes de sensibilització. “Informar a peu de contenidor, per exemple, és eficaç a l’hora de recordar què es pot abocar al contenidor groc, que no és qualsevol tipus de plàstic, sinó només envasos lleugers”.

La recollida d’aquesta fracció de residus és, de fet, la que més ha crescut els darrers anys. Al Vallès Oriental, per exemple, s’ha passat de les 6.014 tones recollides el 2016 a les 7.180 l'any passat, un 19,4% d’increment en només dos anys.

Malgrat les bones xifres, Daví també indica que “calen més polítiques que incentivin que els productors i distribuïdors redueixin l’ús de plàstics a l’hora d’embolicar els seus productes”, i en aquest sentit valora positivament la directiva europea que prohibirà d'aquí a dos anys la comercialització d’alguns objectes de plàstic d'un sol ús, com canyetes, coberts de plàstic o bastonets de les orelles.

La Generalitat, de fet, ha assegurat que avançarà l’adaptació de la directiva per aplicar-la al més aviat possible, ja que d’aquesta manera es preveu reduir bona part dels residus plàstics que es generen. “Ens hi hem de posar molt seriosament, perquè ens hi juguem el futur del planeta i del medi ambient”, conclou Daví.

Edicions locals