Un projecte de reciclatge de l'EMT, premiat amb un viatge a Silicon Valley

Alumnes de 4t d'ESO dissenyen una marquesina intel·ligent feta amb ampolles reciclades

Societat

El grup de 4t d'ESO de l'EMT que ha viatjat a Silicon Valley guardonat pel seu projecte emprenedor
El grup de 4t d'ESO de l'EMT que ha viatjat a Silicon Valley guardonat pel seu projecte emprenedor

Plastic Air City, un projecte de reciclatge i reutilització del plàstic desenvolupat en l'assignatura optativa d'Emprenedoria de 4t d’ESO a l’Escola Municipal del Treball, ha estat aquest curs un dels cinc guanyadors del Campus Repte Emprèn 2019, un programa formatiu convocat per l'Obra Social de La Caixa en què s’han presentat 1.237 projectes de tot l’Estat i que busca fomentar les capacitats emprenedores dels joves.

El projecte de l’EMT és el disseny de mobiliari urbà intel·ligent, fabricat amb ampolles de plàstic reciclades. Després d'un procés de transformació, les ampolles es converteixen en un filament de plàstic que pot utilitzar-se per a la impressió en 3D d’una marquesina autosostenible –dotada de plaques solars i façana verda–, capaç de regenerar l'aire i de connectar-se amb el ciutadà per conèixer els nivells de contaminació registrats a temps real.

Per dur el projecte a la pràctica, i no només un prototip, com tenen ara, “només caldria una impressora 3D de grans dimensions que imprimir la marquesina a mida real”, explica la professora del grup que ha desenvolupat el projecte, Eva Tapia.

De fet, com a premi, ella i els sis estudiants de l’EMT que hi ha participat –Laia Sánchez, Laura Gil, Aymará Danieluk, Pol Sánchez, Albert Badia i Adam Gamraoui–, han viatjat del 27 de juny al 6 de juliol a Silicon Valley, als Estats Units, on han pogut visitar la seu de grans empreses com Twitter, Google i Instagram, entre d’altres, i conèixer com alguns treballadors s’hi han pogut desenvolupar professionalment. “Ha estat una experiència única, molt enriquidora”, explica Tapia, qui valora l’esforç dels joves a l’hora de dissenyar un producte innovador i alhora sostenible.  

Un projecte viable

El viatge també ha servit perquè els alumnes aprofundeixin en el projecte i per millorar algunes de les propostes inicials. “Havíem previst una aplicació mòbil connectada al mobiliari urbà perquè els ciutadans coneguessin en tot moment quina era la qualitat de l’aire, però finalment hem dissenyat un sistema perquè sigui la mateixa marquesina que, amb uns panells de llums led, mostrin la informació sense necessitat de cap aplicació”, diu Tapia.

Després de l’experiència, el grup assistirà el 18 de setembre al Cosmocaixa a l’acte de cloenda del Repte Emprèn, una fita important perquè “donarem resposta als reptes que van plantejar-nos al maig, quan vam guanyar el premi”, i perquè “professionals d’empreses reals valoraran la viabilitat i el recorregut que pot tenir el nostre projecte”.

Edicions locals