Carme Ruscalleda, jurat de luxe dels primers premis de cuina amb varietats locals de tomàquet

Xavier Sòria i Marta Rosell guanyen el concurs celebrat en el marc de la 10a Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana

Economia

Carme Ruscalleda i la resta de membres del jurat del concurs
Carme Ruscalleda i la resta de membres del jurat del concurs | Consell Comarcal del Vallès Oriental

La xef, que atresora set estrelles Michelin i és Premi Nacional de Cultura (2019), presidia el jurat, que completaven el gastrònom vallesà Pep Salsetes; Manel Imedio, regidor de Promoció Econòmica i Festes de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana; Joan Casanoves, membre de l’Associació Gastronòmica CuinaVO i cuiner del restaurant La Mama, i Miquel Àngel Riera, del restaurant Can Farell, ambdós ubicats també a Santa Eulàlia, i Pep Anglí, de l’Associació Slow Food Vallès.

El 1r Concurs de cuina del tomàquet de varietats locals, aquells que no estan manipulats genèticament, elaborats amb tomàquet cru o cuinat, que va organitzar el Consell Comarcal del Vallès Oriental el 20 i 21 de juliol juntament amb l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, en el marc de la 10a Fira del Tomàquet, va tenir una convidada d'excepció, la cuinera llorejada amb més estrelles Michelin del món: Carme Ruscalleda.

La de Sant Pol presidia el jurat del concurs de cuina, al què es van presentar nou plats. Quatre d'elaborats amb tomàquet cru: mongeta tendra amb salsa de tomàquet nas de bruixa, de penjar i pera de Llerona, de Marta Rosell; tomàquet pometa Lluís Vila farcit de salmorejo, a càrrec d’Àlex Hernández; Mont-Rad, de Cristina Gallego, i cruditè de tomàquet Montserrat cargolet, de Montse Minanc. I cinc plats més elaborats amb tomàquet cuinat: tomàquet cor de bou i nas de bruixa confitats amb oli d’alfàbrega, d’Ugo Barcons; ragout de vedella amb tomàquet cor de bou i amb torrada del fornet del Fou, d’Alma Martínez i David Beltran; coca oriental de tomàquet, de Pere Nadal; magdalenes de tomàquet pometa, de Clara Nadal, i tomàquet cor de bou confitat, de Xavier Sòria.

Marta Rosell va guanyar el premi al millor plat cuinat amb tomàquet cru i Xavier Sòria, cuiner professional, es va endur la distinció a la millor recepta amb tomàquet cuinat.

A banda del concurs, la Fira del tomàquet, celebrada al Centre cívic La Fàbrica, va comptar amb visites guiades a l’Hort de l’Espelt, a càrrec de Ricard Alcojor, membre de l’Associació Llavors Orientals, i a la finca ecològica del Molí d’en Vendrell, on Xavier Gargantiel detallava la vida a pagès.

També va acollir els tallers pràctics Extractes vegetals. Guarir i revitalitzar les teves hortalisses i Reproducció de microorganismes: Del bosc a l’hort; un show cooking de cuiners de CuinaVO amb degustació de tres elaboracions diferents i la degustació de cinc varietats locals que van presentar membres d'Slow Food, comentada per Pep Salsetes, artífex precisament l'any 2009 de què Consell Comarcal i Ajuntament comencessin a organitzar aquesta fira. Un esdeveniment que aplega nombrosos productors i que es fa coincidir amb l'aparició les setmanes prèvies dels primers tomàquets a les tomaqueres que des d'abril s'han plantat a les finques agràries i horts particulars de la comarca: es calcula que més de 40.000 planters de varietats locals.

Edicions locals