En Centre d'Atenció a les Drogodependències tracta menys addictes, però repunten els casos d'heroïna

Malgrat el repunt d'aquesta substància, el CAS de Granollers registra un descens generalitzat del consum de drogues

Societat

En Centre d'Atenció a les Drogodependències tracta menys addictes, però repunten els casos d'heroïna
En Centre d'Atenció a les Drogodependències tracta menys addictes, però repunten els casos d'heroïna

El Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de Granollers –un servei que ofereix tractament ambulatori especialitzat als drogodependents–, va iniciar durant l’any passat 346 tractaments, una xifra que suposa un descens del 20,5% respecte a l’any anterior, quan van inciar-se 435 tractaments.

El descens es deu, expliquen des del centre, a la “manca puntual de professionals al servei i a la dificultat de substituir-los” més que no pas al que podria considerar-se una reducció del consum de drogues a Granollers i entorn.

De fet, entre els tractaments iniciats l’any passat hi ha un lleuger repunt dels casos vinculats al consum d’heroïna, que han passat de 28 a 38. Francesco Panicali, responsable del servei, explica que l’augment no és significatiu i que el mercat fluctua en funció, entre d’altres, de l’oferta i la xarxa de distribució. “El mercat de la droga troba mecanismes per arribar als possibles consumidors, i en el cas de l’heroïna ara és més fàcil accedir-hi i més barata que fa un temps”, indica.

També hi ha hagut un augment d’usuaris que es tracten amb opiacis, com metadona –de 251 a 307–, mentre que l’addicció a drogues com el cànnabis, la cocaïna o l’alcohol han requerit menys atencions que en anys anteriors. Els tractaments iniciats per consum de cànnabis han passat de 58 a 50 (-14%); de cocaïna de 118 a 93 (-21%); i d’alcohol de 213 a 152 (-29%). En aquest últim cas, des del centre destaquen la feina desenvolupada per l’atenció primària, que tracta els casos més lleus i fa que només arribin al CAS els casos especialment greus.

L’alcohol, al capdavant

Pel que fa al conjunt de Catalunya, durant el 2018 van iniciar-se gairebé 14.000 tractaments per abús o dependència de les drogues, una xifra similar a la d’anys anteriors. Per tipus de droga, l’alcohol, amb un 42,2%, és la que motiva més inicis de tractament i la que “genera més problemes de salut pública, amb una alta càrrega de morbimortalitat i més ingressos hospitalaris”, indicava fa uns dies Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat.

La segona droga que activa més inicis de tractament és la cocaïna, amb quasi el 24%. La demanda de tractament per cocaïna a Catalunya ha augmentat els darrers tres anys després d’un període, del 2009 al 2015, en què la tendència havia estat a la baixa. Dels tractaments per cocaïna, un 38,4% ho són per primera vegada, mentre que fa deu anys el percentatge era del 60%.

En les peticions de tractament segueix el cànnabis, amb un 13,8%, que va presentar un màxim de sol·licituds el 2015 i des d’aleshores s’ha reduït, tot i que l’any passat va repuntar lleugerament.

L’heroïna representa gairebé un 12% dels inicis de tractament. El consum d’aquest tipus de droga està estabilitzat des de principis dels anys 2000. Actualment, un 11% inicia tractament per primer cop, dada que mostra una incidència baixa de noves demandes i que contrasta amb la percepció social que l’addicció a l’heroïna augmenta.

Finalment, el tabac representa un 3,7% dels inicis de tractament. En el cas del tabaquisme, però, només arriben als serveis especialitzats els casos més greus, ja que moltes demandes són ateses pels equips d’atenció primària.

Un servei de recuperació social

El Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Granollers ofereix tractament ambulatori especialitzat als drogodependents. Està integrat dins de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat i depèn de l’Ajuntament de Granollers.

L’equip de professionals està format per psiquiatres, metges, psicòlegs, treballadors socials, educadors socials, infermers, auxiliars clínics i administratius, i en cada cas es dissenya la modalitat de tractament més adequada tenint en compte la persona que necessita aquest tipus d’atenció.

Quan un usuari arriba al CAS, normalment derivat per professionals sanitaris, s’inicia un pla de treball multidisciplinari que passa per diverses fases, des de l’abstinència de les substàncies fins a la recuperació de la persona i la reintegració a la vida social.

Edicions locals