Tres alumnes de l'institut Carles Vallbona participaran en la fira mundial de recerca

L'Expo-Sciences International 2019 tindrà lloc del 24 al 28 de setembre a Abu Dhabi

Societat

L'equip triat: Ivan Nadal, Júlia Fajardo, Sara Jurado i Clàudia Colomina
L'equip triat: Ivan Nadal, Júlia Fajardo, Sara Jurado i Clàudia Colomina | Aïda Jiménez

El treball de batxillerat de les alumnes granollerines Clàudia Colomina, Júlia Fajardo i Sara Curado participarà a la fira mundial de recerca l'Expo-Sciences International d'Abu Dhabi (Emirats Àrabs) del 24 al 28 de setembre. La investigació també ha sigut premiada per la Societat Catalana de Tecnologia.

Tot va començar quan el coordinador de recerca de l'institut Carles Vallbona va proposar a les tres alumnes fer un treball de recerca en la línia de la robòtica en el món de l'educació, amb la intenció de realitzar un treball pràctic i multidisciplinari. "Vam investigar com funcionen els robots. Després vam desenvolupar les activitats en diferents blocs: medi ambient, educació (matemàtiques i física) i ciències socials", expliquen les alumnes granollerines.

El treball de recerca ha crescut a un ritme accelerat. El van començar alhora que la resta d'estudiants del mateix centre però, per tal de poder-se adaptar als terminis dels congressos, van haver de treballar molt intensament durant el curs anterior i aquest estiu.

Les estudiants han demostrat, a través de les pràctiques realitzades en aquest treball de recerca, que didàcticament, els infants comprenen millor i paren més atenció als coneixements si físicament s'incorporen elements. "No és només un paper o una pissarra, sinó que veuen el que aprenen. Així -referint-se als infants- estan més implicats en el que aprenen i fan", relaten les investigadores.

El treball és una recerca interescolar; no només participa l'institut Carles Vallbona, sinó que les tres alumnes treballen conjuntament amb Mario Martín, un alumne de l'institut Thalassa de Montgat. Ivan Nadal, professor i coordinador de recerca al centre granollerí exposa que "aquest treball és un experiment. Va més enllà d'un sol centre. Hem obert camí. La porta està oberta a, nivell de centres, decidir si es vol continuar apostant per aquesta tipologia de treballs interescolars".

La Clàudia, la Júlia i la Sara ara es troben a primer i segon de batxillerat, i de fet, no s'esperaven que aquest treball tingués tanta repercussió. De fet, gràcies al reconeixement de la Societat Catalana de Tecnologia podran publicar el treball en una revista especialitzada i tindran l'oportunitat de visitar el campus que triïn de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

D'altra banda, el 4 d'octubre també participaran al concurs Ciencia en Acción, a la categoria de Tecnologia i societat, concurs que combina professors i alumnes i permet intercanviar experiències, i que se celebrarà al País Valencià.

Tots aquests èxits han arribat, fins i tot, abans d'acabar el treball. Amb tot, s'estan ultimant detalls i la investigació està pràcticament enllestida.

Edicions locals