Granollers vol que els municipis es dotin d'una 'Agenda de Convivència i Pau'

L'alcalde, Josep Mayoral, ho va proposar dissabte al ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)

Societat

Mayoral va intervenir en el 12è plenari de la FEMP
Mayoral va intervenir en el 12è plenari de la FEMP | Ajuntament de Granollers

Granollers vol promoure que els municipis de l'Estat es dotin d'una Agenda de Convivència i Pau per afavorir la cultura de la pau i contribuir a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així ho va proposar l'alcalde, Josep Mayoral, al 12è plenari de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que es va celebrar dissabte i que va agrupar un miler de representants de consistoris i diputacions d'arreu de l'Estat.

El ple, emmarcat en el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura franquista, va servir per elegir els nous òrgans de govern i per debatre i decidir el full de ruta del municipalisme espanyol dels propers anys. Entre els reptes principals que es van posar sobre la taula figuren la lluita contra el canvi climàtic i l’aplicació de l’Agenda 2030 i els ODS, així com les accions d’intercanvi i treball en xarxa de pobles i ciutats.

Granollers, com a ciutat líder de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, va defensar dues propostes adreçades al foment de la cultura de pau als municipis i de suport a la Xarxa, que van ser aprovades pel plenari i que serviran de guia per a l’acció de FEMP. Es tracta de promoure que els municipis es dotin de l'Agenda de Convivència i Pau, impulsant la seva implementació en tot el territori i afavorint l’intercanvi amb altres governs locals d’arreu del món. Aquesta és una iniciativa sorgida del Foro Mundial contra las Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz que des de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, conjuntament amb la Asociación Española de Investigación para la PAZ (AIPAZ), s’està treballant per tal d’oferir una eina pràctica a tots els municipis. 

L’adopció dels 17 ODS, aprovats per les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, va dotar totes les institucions, empreses, entitats i persones d’un instrument per contribuir a la millora de la vida de les persones i del planeta. L’Agenda de Convivència i Pau s’inspira ens els principis dels ODS perquè parteixen de la idea que per construir un món pacífic cal adoptar mesures per garantir els drets de tothom, i assolir el desenvolupament econòmic i social de totes les persones. 

El plenari de la FEMP va aprovar una Declaració en favor de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, reafirmant el suport del municipalisme a les agendes globals i comprometent-se a assumir els principis de l’Agenda com una prioritat estratègica.

Edicions locals