La rambla de Corró d'Avall passa a dir-se passeig del Primer d'Octubre

PSC i Cs van defensar al ple una consulta popular entre els veïns del municipi per validar el canvi de nom

Societat, Política

Els vials que envolten el passeig no canviaran de nom; només ho farà la part central
Els vials que envolten el passeig no canviaran de nom; només ho farà la part central

El tram central de la fins ara coneguda com la rambla de Corró d'Avall passarà a dir-se passeig del Primer d'Octubre. Així ho va ratificar el ple després que la junta de portaveus del 19 de setembre ja aprovés la mesura amb els vots favorables de JxLF, IEC i Sal-CUP i els contraris de PSC i Cs.

Concretament, el tram que canvia de nom és el que va de la plaça Gaudí fins a la rotonda sud de l’Ajuntament, i només la part central, de manera que els edificis i els vials que envolten el passeig mantindran l'adreça de carretera de Ribes. "Cap veí no haurà de canviar la seva adreça postal", aclaria el regidor d'IEC Àngel Profitós.

La nova denominació vol ser un “homenatge als veïns i veïnes de les Franqueses que es van esforçar per preservar els drets individuals i col·lectius i van fer possible el referèndum d’autodeterminació de Catalunya”, assenyala el text de la moció, presentada conjuntament pels grups municipals d’Imagina Esquerra en Comú (IEC) i Sal-CUP coincidint amb el segon aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

Consulta popular

PSC i Cs van votar en contra del canvi de nom. El PSC assegurava haver proposat a la junta de portaveus la celebració d'una consulta popular per validar el nom, de manera que fossin els veïns del municipi els que es posicionessin sobre el tema. "Estem convençuts que la participació ciutadana és clau per aconseguir el reconeixement i respecte de totes les realitats del municipi, realitats que transformen els espais públics". Per això, deia Joan Antoni Marín, "JxLF, IEC i Sal-CUP han faltat al respecte als veïns de les Franqueses, ja que han acabat imposant unilateralment el seu criteri".

Amador Doncel, de Cs, assenyalava que el nom escollit "té massa càrrega política per a un espai tan cèntric" i defensava la celebració d'una consulta popular per validar els canvis. Doncel també proposava haver batejat l'espai "amb un nom de dona, que n'hi ha molt pocs al municipi. Com Clara Campoamor, per exemple".

En el torn de precs i preguntes també va intervenir des del públic l'exregidora del PP Martha Edel, qui va retreure als regidors haver aprovat el canvi de nom a partir d'una moció, sense haver debatut el tema a la comissió de nomenclàtor creada durant el mandat passat.

Edicions locals