"L'Anna tenia una carrera molt prometedora com a pianista però la malaltia la va truncar"

El festival internacional Sona Mollet servirà per homenatjar per quart any consecutiu a la pianista molletana Anna Villaescusa Rebull

Cultura

Mollet del VallèsSergio Carrillo

La passió pel piano de l'Anna Villaescusa Rebull –a qui s'homenatjarà aquest cap de setmana per quart any consecutiu en el Sona Mollet– va arrencar a preescolar. "A P-4 em va arribar un rebut per Nadal de classes de piano, però jo no l'havia apuntat", explica la mare, Núria Rebull. "Als migdies sentia la música i ella sola pujava a l'aula de piano, s'asseia i escoltava els grans que tocaven", li van explicar des de l'Escola Sant Gervasi. A partir d'aquí, van decidir que s'hi quedés.

Després de les classes de piano a l'escola molletana, va combinar els estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona mentre feia batxillerat a Mollet. Allà també va ser professora de cicle mitjà. Quan va acabar els estudis al Liceu se'n va anar al Conservatori d'Amsterdam, on va estudiar des del 2012 fins al començament de la malaltia. Rebull assegura que "l'Anna tenia una carrera molt prometedora com a pianista, però la malaltia ens va partir a tots per la meitat".

Sobre el festival, la mare de l'homenatjada recalca la importància "que tot el que es recapti sigui per combatre la malaltia que es va endur l'Anna". "Tenim molta feina a fer per vèncer aquesta malaltia i si podem aportar un granet de sorra des d'aquí, ben fet", afegeix.

El motor del festival, l'amistat

El Sona Mollet és una realitat –i ho tornarà a ser aquest cap de setmana– gràcies a amics de Villaescusa com Daria Piltyay (Rússia) o Felipe Mora (Colòmbia), qui van participar dimarts en l'acte de presentació del festival interpretant Drei Romanzen, d'un dels compositors de capçalera de l'Anna, Robert Schumann.

Piltyay va recordar que "l'Anna era l'única persona a qui tenia ganes de veure cada dia al conservatori (Liceu)". I va dir: "Em trobava molt a gust amb ella, sempre aportava molta calma i molt amor, era molt comprensiva i amava molt la música". Amb tot, va afegir que el Sona Mollet "és el relleu d'allò que ella va fer durant la seva vida".

Mora, per la seva banda, va explicar que va ser company de l'Anna al conservatori d'Amsterdam: "Tots dos estàvem perduts a la mateixa ciutat, patint amb el clima i vam fer un petit grup d'amics, de persones similars no tan extravertides però que buscàvem coses molt similars en la música, i ens vam avenir molt".

Gràcies a l'Anna, tots dos també han fet lligams amb Mollet. D'una banda, Piltyay va explicar que els pares de l'Anna li van trucar per participar al Sona Mollet i assegura que "fins que ells no vulguin, no tallarem la relació amb Mollet". Mora, per la seva banda, va dir que en visitar Mollet per primera vegada el 2013, "va transcendir l'amistat de l'Anna cap als pares i la família, i vaig començar a venir diverses vegades l'any". A més, darrerament ha intensificat la relació amb la capital baixvallesana: "Fa un any vaig tenir l'oportunitat de venir a treballar a Catalunya, i la meva primera casa aquí, durant sis mesos, va ser a Mollet".

En aquest sentit, Rebull agraeix la participació dels músics: "L'Anna va tenir un ventall molt ampli d'amics i són la seva família".

Edicions locals