'Ens proposem que les joves puguin estudiar i practicar voleibol sense impediments'

Mariona Casanovas, coordinadora del projecte DONA, explicava divendres la iniciativa de l'AE Carles Vallbona a les futures beneficiàries de la formació dual

Societat, Esports

El projecte DONA es troba en fase de prova pilot
El projecte DONA es troba en fase de prova pilot | Arxiu

L'Associació Esportiva (AE) Carles Vallbona presentava, divendres, el projecte Dual Career for Women Athletes (DONA) Voleibol a entrenadors, jugadores i famílies. La iniciativa, finançada per la Comissió Europea, pretén la compaginació de la competició esportiva amb els estudis de batxillerat i universitaris. Les jornades es van estendre fins diumenge al vespre i van acollir cinc conferències sobre nutrició, psicologia i educació esportiva. DONA es va iniciar al gener amb una primera fase d'anàlisi de la situació actual de les jugadores, i pretén iniciar la prova pilot de la formació dual al novembre. Actualment, hi ha unes 200 esportistes inscrites.

"Fa quatre anys vaig anar a una conferència a Barcelona per conèixer les carreres duals. Tenia la preocupació de veure com cada any, en categories juvenils, més jugadores de voleibol deixaven l'esport. La Mariona Casanovas, coordinadora del projecte, i jo, hem decidit treballar perquè això no passi. Ens hem preocupat, hem investigat i ara liderem aquest projecte. Volem oferir solucions", explicava Joan Carles Marín, director esportiu del Club Voleibol de Granollers, i ànima mater del DONA.

Anna Jordana, psicòloga de l'esport i professora a la facultat de psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, va aprofitar la trobada per aclarir alguns conceptes relatius a les carreres duals. "Per afavorir les carreres duals, que són les que permeten compaginar d'una forma còmoda la pràctica d'un esport amb els estudis, cal entendre les persones holísticament, és a dir, en el seu conjunt, contemplant totes les esferes de la seva vida, fases i transicions. Això permetrà obtenir bons resultats", exposava la psicòloga.

La necessitat del projecte

"Nosaltres esperem que les nenes ho vegin de forma positiva, perquè ho veuen com un impediment, ara, en l'etapa de batxillerat, jugant a alta o baixa competició, és igual, i seguir estudiant. Alguna de les dues coses no la veuen clara perquè tot requereix moltes hores i no troben un equilibri.", explicava Mariona Casanovas. "El que volem és ajudar-les, formar-les i que ho vegin com una realitat viable. És igual si juguen a quarta o primera divisió. El fet és que puguin compaginar les dues coses amb salut.", afegia la coordinadora del projecte. 

DONA és un projecte original per dues raons. "Existeixen propostes similars, però més dirigides a nois que a noies i, sobretot, enfocades a esportistes d'elit. Nosaltres ens dirigim al col·lectiu femení que no està en una situació d'elit", explicava Joan Carles Marín. "Aquesta és una eina que les joves no tenen. Les escoles van per un costat i els clubs per un altre, i nosaltres ens preocupem pel desenvolupament acadèmic de les esportistes", relatava el director esportiu de l'entitat organitzadora.

Projecte DONA, per millorar la qualitat de vida

El projecte, que té la intenció de millorar els rendiments esportius però també els acadèmics, va començar al gener. Fins ara, s'ha dut a terme un exhaustiu període d'anàlisi a càrrec de la universitat d'Eslovènia que ha permès arribar a la conclusió que, arribada l'adolescència, les joves senten que no tenen temps per formar-se acadèmicament i, alhora, practicar un esport, amb l'exigència que ambdues activitats comporten. Els resultats confirmen com les esportistes se senten pressionades per tirar endavant una situació que els provoca falta de son, cansament, sacrificis, renúncies i lesions físiques.

La proposta, que fins al desembre del 2020 es trobarà en fase pilot, oferirà, durant un any i mig, reforç escolar gratuït, fisioterapeutes, psicòlegs, formacions de més qualitat per als entrenadors, tallers i activitats que permetran desbloquejar l'angoixa de les atletes. A més, també es crearà un equip de voleibol femení i es posaran a l'abast de totes les noies tres tallers. El primer tractarà la motivació i l'establiment d'objectius. El segon formarà en la gestió del temps i el tercer anirà al voltant del valor de la perseverança. L'AE Vallbona també posarà a disposició dels entrenadors formacions de comunicació a la pista i facilitats per conèixer, amb més profunditat, els seus equips. Posteriorment, després de l'any i mig, s'obrirà un període d'anàlisi del programa pilot.

Partint de casos reals

La presentació va comptar amb la projecció dels vídeos que van preparar les dues ambaixadores d'aquest projecte. Per una banda, Aina Berbel, esportista d'elit que, mentre cursava el grau en fisioteràpia, va tenir complicacions, paradoxalment, per poder vincular les pràctiques de la carrera universitària amb la seva activitat esportiva internacional. D'altra banda, Emma Camps, jugadora a l'AE Vallbona que compagina, actualment, la seva carrera professional amb l'esportiva.

Conferències sobre nutrició, psicologia i educació

Un cop finalitzada la presentació del projecte DONA, Sònia Moretó, coach nutricional i dietista especialitzada en el sector esportiu, va oferir una xerrada sobre nutrició esportiva. Les jornades, que van seguir dissabte al matí, van comptar amb el psicòleg Carles Ventura, també llicenciat en Educació Física, que va parlar sobre psicologia aplicada a l'entrenament esportiu. La tercera conferència, a càrrec del doctor Javier Peña, va oferir una guia per a jugadores de voleibol físicament preparades.

Diumenge al matí, el pavelló de Can Bassa va acollir la presentació dels equips del Granollers i, més tard, es va celebrar la final de la Lliga Catalana femenina de voleibol. El cap de setmana va tancar edició amb dues conferències més, una impartida per l'entrenador del primer equip femení del Balonmano Granollers (BMG) −KH-7−, Robert Cuesta, i, la darrera, sobre planificació i disseny de tasques d'entrenament, amb Juan Diego García, entrenador de voleibol de nivell II per la Federació Internacional (FIVB).
 

Edicions locals