Les famílies Garrell, Margarit, Just, Planas i Barbany, reconegudes als Premis Porxada

La gala del comerç de Granollers reconeix una quinzena d'establiments de comercials

Economia

Els Premis Porxada al comerç de Granollers reconeixen una quinzena d'establiments
Els Premis Porxada al comerç de Granollers reconeixen una quinzena d'establiments

Una quinzena d’establiments comercials de Granollers van ser premiats divendres en la segona gala del comerç de la ciutat, els Premis Porxada, una cita organitzada per l’Ajuntament de Granollers i l’associació de comerciants Gran Centre per posar en valor i reconèixer el sector comercial de la ciutat.

L’alcalde, Josep Mayoral, expressava que "Granollers és una ciutat que entén que el comerç és part essencial de la seva vida, i destacava la pervivència d’alguns comerços centenaris. "He après, com molts de vosaltres, a estimar la gent darrere d’un taulell", deia.

Entre els premiats, el Premi Porxada en la categoria innovació va ser per a Inorbis, una empresa amb una trajectòria de gairebé 40 anys en l’ensenyament d’idiomes. Inorbis aplica la innovació en la seva tasca diària introduint la robòtica, la matemàtica, el 3D i la programació educativa en anglès.

En la categoria reforma, el premi va ser per a Herbes del Portalet, un establiment que ofereix una àmplia gamma de serveis i productes d’herboristeria, dietètica, cosmètica i alimentació des de fa gairebé 40 anys. L’any 2018, Herbes del Portalet va fer una important ampliació del local que ha permès augmentar l’oferta de productes.

Àgora, grup d'assessorament i consultoria a pimes des de fa més de 30 anys, va endur-se el premi honorífic. La firma, actualment amb més de 50 professionals, ha apostat enguany per un canvi de seu que li ha de permetre continuar creixent.

Comerços històrics

Pel que fa als comerços que fan 25, 50 i 75 anys, es van reconèixer els establiments Pere Blázquez Perruquers, Inhala i Òptica Cottet, pels 25 anys; Administració de Loteries número 1, pels seus 50 anys; i Estil Ester Perruqueria, Autoescola Xiol i Automòbils Pruna pels 75 anys de la seva fundació.

D’altra banda, els Premis Porxada també van reconèixer cinc famílies comercials històriques: Garrell, Margarit, Just, Planas i Barbany.

La família Garrell, de Gràfiques Garrell (1850), és la cinquena generació de comerciants i la quarta com a impressors, amb més de 150 anys de trajectòria en les arts gràfiques.

També la família Margarit, de Casa Margarit (1850), és la cinquena generació de comerciants. La família Margarit va començar en el negoci de la fusteria a mitjans del segle XIX, i posteriorment va obrir a la plaça Maluquer un establiment de graneria i pinsos per al bestiar. Actualment es dedica a la venda de menjars, complements i serveis per a animals de companyia.

Una altra cinquena generació al capdavant del negoci familiar és la de la família Just, de la Cansaladeria Xarcuteria Just (1878), que ha passat d’una activitat comercial inicial de vinagre i sal a la plaça Perpinyà a l’actual Carnisseria Xarcuteria Just.

Un altre negoci familiar de llarga tradició és el del cafè restaurant Layón (1889), de la família Planas, amb quatre generacions dedicades a l’hostaleria. En aquest cas, l’establiment ha evolucionat d’una taverna a un cafè-bar i al restaurant actual.

Finalment, Can Barbany (1895) suma quatre generacions de la família Barbany al capdavant de la botiga de tèxtil i roba del centre de la ciutat. Amadeu Barbany, expresident de Gran Centre, assegurava en nom de les famílies històriques premiades, i adreçant-se als comerciants, que "sou hereus d’un dels oficis més antics del món, i el més bonic".

El jurat dels premis està format per les associacions de comerciants de Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Sota el Camí Ral, Congost, Ramassar, Més que Comerç i Gran Centre i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i l'Associació d'Hotels Vallès Oriental. En aquesta edició, la cantant Elena Gadel va presentar la gala que va donar a conèixer els guardonats de cada categoria.

Edicions locals