L'Ajuntament confirma que la Generalitat preveu ubicar un centre de menors estrangers no acompanyats a Sant Fost

El consistori ha fet públic un comunicat per "concretar la informació i acabar amb especulacions"

Societat

Uns 200 veïns es concentraven dimecres passat en contra del centre
Uns 200 veïns es concentraven dimecres passat en contra del centre

L'Ajuntament de Sant Fost ha emès un comunicat aquest migdia on confirma que la Generalitat preveu allotjar al municipi 14 menors estrangers no acompanyats. Un comunicat que s'ha fet públic amb l'objectiu de sortir al pas de les informacions que en els darrers dies haurien circulat per les xarxes socials amb la intenció, segons diu el comunicat, de "generar odi contra aquest col·lectiu de menors vulnerables"

En el text, l’Ajuntament de Sant Fost explica que, aquest passat dimarts, l’Alcalde Carles Miquel, va parlar amb el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Sr.Chakir El Homrani, per tal de "rebre tota la informació possible en relació amb el futur centre i contrarestar les informacions buides de fonament que circulen per les xarxes".

El comunicat també menciona que un cop confirmada la ubicació d’aquest espai al municipi, dijous al vespre, l’equip de govern es va reunir amb la Directora General de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), i el cap de Gabinet del Conseller per tal de "concretar la informació i acabar amb especulacions".

Segons el document, aquests joves resideixen a Catalunya des de l’estiu del 2018, primer a Cabrera de Mar i després al barri de Sant Andreu de Barcelona, deixant constància que "porten ja un temps integrats a casa nostra" i especifica: "són joves com poden ser els nostres fills/es: joves que s’estan formant per aconseguir un futur laboral i personal com qualsevol altre". "L’única diferència entre els nostres fills/es i aquests menors radica en què aquests no han nascut a Catalunya (com molts de nosaltres) i han estat separats de les seves famílies, fugint de la pobresa, guerra, violència, maltractaments, etc., fet que els converteix en un col·lectiu d’extrema vulnerabilitat", menciona també el comunicat del govern municipal.

L'Ajuntament recorda que a conseqüència de la situació global, cada dia arriben molts joves al nostre país i que davant d’aquesta realitat, "Catalunya i els seus pobles (un cop més), hem de demostrar que som un país d’acollida" i es fa seva la resposta de la DGAIA, quan els pregunten per què ubicar el centre a Sant Fost?: "davant la situació actual cal que cada ciutat, poble o barri tingui punts d’acollida", explicant que "l’experiència està donant la raó al fet que petits nuclis de joves s’integren millor a la comunitat que no pas grans centres massificats on, aquests, mai tindran la sensació de llar”.

Amb tot i això, conclouen el comunicat dient: "confiem en el bon criteri de la ciutadania del municipi a l’hora de discernir les notícies falses que puguin estar circulant per xarxes socials" i asseguren que es "fan seves les preocupacions dels veïns i veïnes", aclarint que tenen previstes més reunions amb la Generalitat per a conèixer de primera mà el projecte educatiu i d’integració d’aquests menors. Informació que posen a disposició de la ciutadania que "vulgui apropar-se a fer qualsevol consulta".

Queixes veïnals

Els rumors sobre la ubicació del centre començaven fa dues setmanes a les xarxes. Fet que va generar que dimecres passat uns 200 veïns es concentressin davant l'Ajuntament per mostrar el seu rebuig i recollir firmes perquè s'aturés l'obertura d'aquest espai. La crida a la concentració la feia a través de les xarxes, la plataforma ciutadana No volem MENAS a Sant Fost, constituïda per un grup de veïns.

Segons fonts de la mateixa plataforma, dimecres duien recollides un miler de firmes amb l'objectiu d'aconseguir-ne unes 2.000 per presentar-les davant de la Generalitat, tutora legal dels menors. Signatures que també es plantegen presentar en el pròxim ple de l'Ajuntament, a qui reclamaven explicacions: "Demanem que ens doni informació. No ens han dit res i volem saber què es vol fer en el nostre poble", explicava una de les impulsores de la plataforma.

Dificultats per obrir centres

Precisament, la setmana passada, el conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, reconeixia que la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) es troba cada vegada amb ''més dificultats'' a l'hora d'intentar obrir nous centres d'acollida de menors estrangers no acompanyat. El conseller explicava que s'estan intentant tancar els centres més grans perquè el treball d'inclusió és ''molt més complex'' però els limita els ''problemes'' en la recerca dels espais per poder-los ubicar més petits. El conseller admetia que aquesta situació també es comença a donar en centres per a refugiats i ho atribueix al desconeixement i a ''la por'' incentivada per col·lectius d'ultradreta. Confia però, que la incorporació d'un centenar de dinamitzadors, ajudi a revertir la situació.

Dinamitzadors municipals

El conseller explicava davant la comissió d'Afers Socials i Famílies que el Departament subvencionarà la contractació per part dels ajuntaments, d'un centenar de dinamitzadors, una nova figura que ha de fer d'enllaç ''comunitari'' entre els centres i pisos, els ajuntaments, les entitats gestores i els recursos de la Generalitat. Aquesta figura, que va ser presentada en el marc d'un pla de suport per a municipis que allotgen equipaments per a MENA, vol aconseguir millorar la convivència entre els veïns del municipi i els nouvinguts.

 

Edicions locals