Semproniana s'acomiada amb la publicació per entregues del llibre 'Una història granollerina'

Els capítols sortiran cada setmana al SomGranollers i entre els lectors que els recopilin se sortejaran exemplars del volum escrit per Diego Sola i il·lustrat per Pau Farell

Cultura, Societat

Pau Farell, Diego Sola, Sergi Fernàndez i Pere Canal (d'esq. a dreta), anima mater de Semproniana
Pau Farell, Diego Sola, Sergi Fernàndez i Pere Canal (d'esq. a dreta), anima mater de Semproniana | M.E.

Una història granollerina, publicat el 2015, és el primer llibre que recull els fets més rellevants de Granollers, des de la prehistòria i fins al segle XXI, amb una vocació divulgativa, és a dir, amb la intenció de donar a conèixer la història de la ciutat al gran públic i "crear un sentiment de pertinença". Precisament amb aquests dos objectius naixia el 2014 Semproniana, una entitat que ara es dissol amb una darrera acció: la publicació per entregues del llibre a través de les pàgines del SomGranollers.

Així, des d'aquest dijous, cada setmana les quatre pàgines centrals del setmanari reproduiran els capítols del volum en 12 entregues setmanals, que acabaran amb un epíleg final. Semproniana tanca així un cercle que es va iniciar amb la publicació d'aquest primer llibre, i que va incloure també rutes guiades seguint els escenaris d'Una història granollerina, així com un àlbum de cromos inspirat en la mateixa obra i publicat el 2017, que va ajudar a difondre la història de la ciutat entre els més joves.

Ara, Pere Canal, Sergi Fernàndez, i l'historiador Diego Sola i l'il·lustrador Pau Farell (autors del llibre) recorden amb nostàlgia aquell projecte que "va superar totes les expectatives. Vam comptar amb el suport del Consell Comarcal, de l'Ajuntament i de moltes persones que es van abocar en una campanya de Verkami", recorda Fernàndez. "Tot va ser molt desbordant, tant l'agraïment dels micromecenes en rebre el llibre, com la gentada que va venir a la presentació", recorda Farell. Tot un èxit, malgrat que Canal reconeix que patien "per com quedaria el producte, imprès a través d'una impremta on line per abaratir costos i fer-lo possible". "Ara volem que tingui una difusió encara més extensa gràcies a la publicació al SomGranollers", conclou Sola.

La clau de l'èxit, a banda "d'omplir un buit perquè no hi havia cap llibre que recopilés tota la història en un exercici de síntesi", va ser la combinació del rigor històric i el relat literari. "És 'una història' perquè parla d'històries particulars de personatges emmarcats a l'època", detalla Sola. "Són històries que podien haver passat, de la mateixa manera que els personatges podrien ser com els vaig dibuixar, amb cares imaginades però detalls de la vestimenta i l'entorn fonamentats en el rigor històric", assegura Farell.

Sorteig de llibres i litografies

Els lectors que recopilin les 12 entregues d'Una història granollerina entraran en un sorteig d'exemplars del llibre, així com d'una litografia de sèrie limitada del dibuix de Farell que va servir de coberta a l'obra.

Edicions locals