Tres alumnes de l'institut Marta Mata es proclamen campions de Catalunya en la 1a Olimpíada Científica Juvenil Espanyola

El pròxim 16 d'octubre es desplaçaran a Santiago de Compostel·la per competir en l'àmbit nacional

Societat

Els alumnes guanyadors del Marta Mata Hongwei Zheng, Emma Cardona i Pol Mingot amb el seu professor Martí Miró.
Els alumnes guanyadors del Marta Mata Hongwei Zheng, Emma Cardona i Pol Mingot amb el seu professor Martí Miró. | Ferran Figueras

Montornès del VallèsFerran Figueras

L'Emma Cardona, el Hongwei Zheng i el Pol Mingot de 4t d'ESO de l'Institut Marta Mata de Montornès van quedar primers el passat 27 de setembre en la primera edició de l'Olimpíada Científica Juvenil Espanyola, en la fase autonòmica catalana. Del 16 al 19 d'octubre els guanyadors es desplaçaran a Santiago de Compostel·la per representar Catalunya en la fase nacional i si guanyessin, anirien a la fase internacional que se celebraria al desembre d'aquest any a Doha, Qatar.

L'OCJE a Barcelona va comptar amb la participació de 180 alumnes de 38 instituts de les províncies catalanes. Els estudiants van haver de resoldre primer individualment un examen tipus tests amb preguntes sobre química, biologia, física o matemàtiques. Posteriorment se sumaven les puntuacions dels membres del grup i posaven en pràctica el que havien après a classe tot experimentant amb l'espectre de la llum gràcies a la col·laboració de l'Institut de Ciències Fotòniques. 

Pels tres alumnes l'experiència ha estat molt profitosa i enriquidora, "la proposta de participar la va fer el nostre professor en veure que érem una classe motivada, ens va preguntar de manera voluntària qui hi volia anar i ens vam presentar", explica Pol Mingot, un dels alumnes guanyadors.

Tots tres són amants de la ciència  i tenen ben clar a què es volen dedicar i fer un cop acabin l'ESO. L'Emma Cardona, per exemple, vol fer el batxillerat científic i posteriorment la carrera d'INEFC i Fisioteràpia, "m'agraden molt totes les ciències; biologia, física, química o mates, són les meves assignatures preferides", afegia.

Pel Hongwei Zheng marxar a fer el batxillerat internacional seria la seva il·lusió, especialment li agraden les matemàtiques però alhora també l'economia i les finances. "Per mi la ciència més que una cosa per dedicar-s'hi és una afició que des de petit m'ha agradat, ja que he sigut sempre bastant curiós", apuntava Zheng.

El batxillerat científic també és l'opció del Pol Mingot però també pensa en un combinat amb el tecnològic per poder tenir l'opció d'estudiar alguna enginyeria. Per ell la ciència és la resposta de moltes de les coses que passen al dia a dia, "ens dóna estabilitat i seguretat a l'hora d'entendre que és el que està passant, no som només nosaltres, és un món gegant on passen moltes coses", subratllava.

Edicions locals