'A l'handbol s'aprenen valors, com la disciplina, que al carrer no hi són'

L'AEH Les Franqueses celebra, enguany, el 60è aniversari amb un programa d'actes que començaran a l'entorn del torneig Joan Bufí

Societat, Esports

L'handbol, al principi, es jugava al costat de l'església de Corró d'Avall
L'handbol, al principi, es jugava al costat de l'església de Corró d'Avall | Arxiu

José Ramírez, president de l'Associació Esportiva Handbol (AEH) Les Franqueses, reflexionava sobre els valors que s'aprenen mitjançant l'esport. "L'handbol permet aprendre disciplina, companyerisme, competitivitat, competició, que tot té unes normes, valors que al carrer no hi són. Nosaltres, des del club, procurem que els infants i joves treballin fort des del primer moment", explica Ramírez, que des del maig del 2018 és president de l'entitat.

Aquesta temporada, el club celebra 60 anys de trajectòria des de la seva constitució, sis dècades que no han estat mancades d'altibaixos. "Hem tingut moments de tot. Vam passar una etapa en la qual vam tenir greus problemes econòmics, ara farà uns 18 anys, però passat un temps vam aconseguir fer renéixer l'entitat. Vam constituir-nos en associació i vam canviar el nom a la que ja existia abans i que havia desaparegut", relata el president.

El maig de 1959, quan el BM Granollers gaudia de 15 anys d'experiència en la creació d'un club d'handbol i la Roca del Vallès en portava 6, un col·lectiu de joves entusiasmats per l'esport, amb Joan Bufí al capdavant, van decidir començar a practicar aquesta disciplina esportiva. Ho van fer als terrenys que hi havia al costat de l'església de Corró d'Avall, en un moment en què encara no es jugava a pista. Ramon Canal, Pere Fortuny, Josep Corbera, Joaquim Edo i Joan Miralles, entre altres jugadors, van començar a donar forma al primer equip d'handbol que tindria les Franqueses. Entrenats per Jaume Valls, l'entitat es va formalitzar amb el nom de Club Balonmano Las Franquesas. A mitjans dels 70, el club va desaparèixer arran de la nova normativa de la Real Federació Espanyola d'Handbol, que implicava més pressupost en els clubs federats.

L'any 1982 es va construir l'actual complex esportiu municipal de les Franqueses, i es va aprofitar per crear la nova entitat, anomenada llavors Club Esportiu Les Franqueses, que incloïa les seccions d'handbol, bàsquet, tenis i bàdminton. Finalment, l'handbol va acabar agafant el nom d'Associació Esportiva Handbol (AEH) Les Franqueses. "Un dels moments que recordem amb major impacte positiu va ser quan l'equip sènior femení va pujar a Primera Divisió espanyola.", ressalta Ramírez.

Comencen les celebracions

L'AEH Les Franqueses té 300 jugadors repartits en 23 equips, xifra que contrasta amb els 2 equips inicials que tenia el club, fet que demostra l'àmplia expansió del club. Per celebrar-ho, dissabte, els benjamins i alevins jugaran la 12a edició del Torneig Joan Bufí, en honor a un dels fundadors de l'entitat. "Estem molt orgullosos de celebrar que el Vallès és el bressol de l'handbol. A més, ara ens trobem en un molt bon moment", conclou el president de l'AEH.

L'AEH Les Franqueses recollirà el guardó a Amposta

La Federació Catalana d'Handbol (FCH) ha atorgat a l'AEH Les Franqueses el Trofeu FCH per la tasca de promoció de l'handbol que va desenvolupar l'entitat la temporada anterior. El club recollirà, divendres el premi a Amposta, en el marc de La Festa de l'Handbol Català.

 

Edicions locals