Responsables del futur centre de MENA a Sant Fost: 'Fa un any que els joves viuen a Barcelona i no hi ha hagut cap problema. Fan vida normal''

La directora tècnica d'ISOM, Marta Garcia, explica el projecte del futur centre de menors

Societat

Responsables del futur centre de MENA a Sant Fost: 'Fa un any que els joves viuen a Barcelona i no hi ha hagut cap problema. Fan vida normal''
Responsables del futur centre de MENA a Sant Fost: 'Fa un any que els joves viuen a Barcelona i no hi ha hagut cap problema. Fan vida normal''

Sant Fost de Campsentelles

La cooperativa ISOM serà l'encarregada de gestionar el centre de menors migrants no acompanyats que es preveu obrir a Sant Fost. Una de les responsables, Marta Garcia, explica a aquest diari quin és el projecte del centre i com es vol obrir a la població per tal de facilitar un coneixement de la tasca que s'hi farà.

ISOM és l'entitat encarregada de gestionar el centre de menors migrats no acompanyats (MENA) que s'ubicarà a Sant Fost. Un centre que podria reprendre les obres aviat, segons informava a aquest diari la directora tècnica d'ISOM, Marta García: "Ja hem entregat la documentació pertinent a l'Ajuntament. Ara estem pendents de la revisió del consistori per continuar amb les obres", explicava Garcia, qui assegurava que per aquest motiu encara desconeixen quina serà la data d'obertura.

L'Ajuntament va decidir paralitzar les obres del centre a mitjans de setembre després que els inspectors de via pública detectessin que no comptaven amb la llicència pertinent.

El projecte educatiu

El que sí que es coneix és el projecte educatiu que l'entitat durà a terme amb els menors. Segons Garcia, aquest centre formaria part d'un "projecte de continuïtat amb els 14 joves. Ja fa un any que resideixen en un centre de Barcelona i no hi ha hagut cap problema. Han fet vida normal", afirma Garcia.

L'objectiu de la direcció del centre de menors, format per un director, un equip tècnic i un equip educatiu és treballar per a la inclusió dels joves a Catalunya amb la intenció que aquests siguin "ciutadans de ple dret".
En aquest sentit, l'equip tècnic és qui s'encarrega d'explorar les necessitats dels joves en una primera instància i l'equip educatiu és el que treballa per proporcionar als menors un pla d'estudis personalitzat que els ajudi a encaminar el seu futur tant a nivell d'estudis, ja sigui matriculant-los per rebre l'ensenyament secundari obligatori, com en altres formacions que els permetin accedir en un futur, al  món laboral.
"Els nois que venen volen treballar. Tenen una visió diferent", especifica Garcia.

Uns professionals, en la seva majoria treballadors socials, que es fan càrrec dels joves les 24 hores del dia: "La presència educativa és constant al centre. Ens aixequem amb ells, van als centres educatius,  dinen i sopen amb nosaltres i també fan activitats de lleure", explica la directora tècnica d'ISOM, ja que el centre també els proporciona un "recurs residencial d'atenció integral fent la funció substitutòria de la família".

Tipologia de centres

El centre de Sant Fost es planteja com un espai de petit format inserit en la mateixa comunitat on s'ubica, tal com treballa ja la cooperativa en altres localitats: "El centre més gran que tenim té uns 18 joves", explica Garcia. I l'objectiu és des del primer moment, treballar amb les entitats municipals per tal de promoure la inserció dels joves al municipi que els dóna acollida: "Ens deixem orientar molt pels ajuntaments", afegeix la directora tècnica d'ISOM.

Per generar aquest punt de trobada entre els veïns i els joves han treballat amb diverses propostes: "En una localitat vam fer una jornada de portes obertes amb els directors de les associacions de veïns perquè coneguessin el centre i com viuen els joves. En un altre lloc, vam celebrar un partit de futbol entre la policia municipal i els nois", explica Garcia. Una acollida que segons assegura Garcia "la majoria de vegades és molt positiva. Estem contents. Però també sabem que hi ha un sector reticent".

Precisament, per tal d'aconseguir aquesta inclusió a Sant Fost, ISOM ja ha començat a treballar amb el consistori: "Estem en converses amb l'Ajuntament, els hi hem plantejat propostes i tenim en compte que hi ha un sector que no ho veu amb bons ulls", finalitza Garcia.

La cooperativa

ISOM SCCL és una cooperativa d'iniciativa social i sense ànim de lucre, constituïda a Barcelona el 1999. El seu objectiu principal és el treball especialitzat amb nens, adolescents i les seves famílies, en situació de vulnerabilitat i risc social. Actualment ISOM gestiona quatre serveis a Barcelona i Badalona en els que treballen més de 50 professionals. L'espai de Sant Fost serà el cinquè a càrrec seu.

Edicions locals