JxCat i ERC tomben la demanda del PSC d'explicacions sobre els incompliments mediambientals d'empreses del Vallès Oriental

El diputat socialista Jordi Terrades sol·licita la compareixença del director de Qualitat Ambiental per explicar casos com el de Befesa i Derypol

Societat

JxCat i ERC tomben la demanda del PSC d'explicacions sobre els incompliments mediambientals d'empreses del Vallès Oriental
JxCat i ERC tomben la demanda del PSC d'explicacions sobre els incompliments mediambientals d'empreses del Vallès Oriental

Els diputats de Junts per Catalunya i ERC van votar dimecres al Parlament, a la comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat, en contra d'una proposta perquè comparegui a la mateixa comissió el director general de Qualitat Ambiental per explicar l'incompliment de les condicions fixades en les autoritzacions ambientals a diverses empreses del Vallès Oriental en matèria emissions, sorolls i residus. Els diputats no van justificar el sentit del seu vot.

La proposta de compareixença del director general de Qualitat Ambiental per tractar aquesta qüestió la va registrar el diputat socialista Jordi Terrades arran de les queixes que s'han repetit en nombroses ocasions per les molèsties que generen algunes d'aquestes empreses de la comarca i pel perill que poden suposar tant per al medi ambient com per a la salut de les persones.

Entre Granollers i les Franqueses hi ha 16 empreses cobertes pel pla d'inspecció ambiental integrada de Catalunya durant el període 2017 i 2019, de les quals dues van incomplir les condicions fixades en les autoritzacions ambientals de la Generalitat.

Es tracta de Derypol –fabricant de productes per a la depuració d'aigües i polímers per a aplicacions industrials– i Befesa –una foneria que transforma escòries d'alumini i ferralla en lingots–, les dues de les Franqueses. Es dóna la circumstància, a més, que aquesta última acumula un llarg historial de queixes veïnals per pudors i sorolls.

Altres empreses que tampoc no van superar la inspecció ambiental de la Generalitat l'any passat estan situades a Canovelles, Montmeló i Montornès, una de les quals, Ditecsa Solucions Ambientals, gestora de residus perillosos i industrials, va ser la que va cremar l'11 de desembre en un gran incendi que va tenir impacte directe sobre la fauna i la biodiversitat del riu Besòs.

L'any passat també es van detectar deficiències i incompliments a Purac Bioquímica, de Montmeló, dedicada a la fabricació d’àcids làctics; Seiaco, a Canovelles, incineradora de residus; i de les firmes de Montornès Sumitomo Bakelite, productora d’alcohols i cetones; i Lucta, fabricant d’hidrocarburs oxigenats, com alcohols.

Edicions locals