Veïns en lluita pels lloguers abusius del fons voltor Azora

Els inquilins de la finca de dos blocs s'han trobat amb increments de més del 100% del preu del pis

Societat

Els veïns denuncien amb pancartes l'augment abusiu del preu del lloguer
Els veïns denuncien amb pancartes l'augment abusiu del preu del lloguer

Els veïns de la finca –de dos blocs– del número 317 del carrer Girona i 26 de Frederic Mompou s'han trobat amb la desagradable sorpresa que, si volen renovar el seu contracte de lloguer, hauran de pagar més del doble de lloguer. Es tracta d'una promoció del 2005 de Solvia  que, l'estiu de l'any passat, va ser venuda a Azora, un fons voltor que ha començat a aplicar una política de lloguer abusiu als inquilins.

La Sílvia, una noia de 34 anys que hi viu des de 2016, va ser la primera veïna de la finca que es va trobar amb l'alt increment de preu perquè el contracte li acabava al desembre i, de moment, és l'única que va signar un nou contracte amb Azora, després de mesos d'incerteses.

En el seu cas, l'empresa li demanava 900 euros per un pis de 50 metres quadrats per al qual en pagava 385. "L'augment se'm va notificar per carta i no hi havia cap interlocutor, només un correu electrònic, de manera que et sents molt impotent de no poder parlar amb ningú", explica la Sílvia, que va viure amb l'angoixa fins al gener, perquè tot el desembre va estar sense contracte perquè no li donaven resposta als correus electrònics.

Finalment, aquesta veïna va aconseguir negociar "una bonificació de 200 euros els tres primers anys de contracte", de manera que es va quedar al pis per 700 euros. A més, el fons propietari "em va obligar a posar un cotitular al contracte –el pare–; si no, no em renovaven", ja que entenen que un lloguer de 900 euros no el podia pagar amb un sol sou.

Organització dels afectats

La primera afectada es va trobar sola en tot el procés de negociació amb Azora. Aquest any, però, han començat a acabar altres contractes i els seus veïns s'han trobat amb augments similars –de 410 a 920 euros, per exemple–. Molts veïns han marxat –gent gran i famílies amb fills incapaces d'assumir l'augment dràstic de preu– i altres han començat a mobilitzar-se.

De fet, el Sindicat de Llogaters està aplegant afectats d'arreu del país per obligar Azora a renegociar les condicions. De fet, la setmana passada, afectats de Baladona, l'Hospitalet, Terrassa, Barcelona i alguns dels granollerins van ocupar una oficina del fons voltor –un dels més gran de l'Estat– amb l'exigència de parlar amb algun responsable d'Azora.

A més de participar en accions col·lectives, els veïns de la finca granollerina també han penjat pancartes als seus balcons per denunciar la situació, així com diàriament enganxen cartells a tota l'escala i l'ascensor per alertar possibles nous llogaters de la situació. "Ens hem trobat anuncis dels pisos amb condicions més bones que per als que hi vivim", diuen sorpresos.

A banda de l'increment del 100% del preu del  lloguer, el sindicat denuncia pujades irregulars dins dels contractes –tot i que per llei no poden ser majors de l'IPC–, que es camuflen anomenant-les "bonificacions", com l'oferta a l'afectada de Granollers. A més, els contractes tenen "clàusules abusives i fraudulentes", que demanen als llogaters que assumeixin el manteniment i les reparacions de l'habitatge, assumir l'IBI i una assegurança.

El Sindicat de Llogaters reclama al govern de l'Estat que reguli el preu dels lloguers per evitar aquestes situacions.

Edicions locals