El sector turístic i hoteler confia a obrir portes al juny

El Consell Comarcal insta els ajuntaments a estudiar nous ajuts per al sector d'acord amb les fases de desconfinament

Economia

El sector turístic i hoteler confia a obrir portes al juny
El sector turístic i hoteler confia a obrir portes al juny

El sector turístic de la comarca ha creat un grup de treball per tirar endavant un pla d’acció per reactivar l’activitat turística del Vallès Oriental, si pot ser, al juny. La setmana passada, els tècnics de turisme dels municipis i del Consell Comarcal i els representants de les principals associacions del sector, tècnics i agents turístics, van acordar modificar el pla de turisme per al 2020 per tal d’adaptar-lo a la realitat actual, en què pràcticament tot el sector està del tot paralitzat, tret dels allotjaments que presten suport sociosanitari.

En aquest sentit, es van proposar actuacions immediates, com la realització d’una campanya promocional, de caire institucional, entre el Consell Comarcal i els municipis, per reactivar el sector mitjançant el públic de màxima proximitat. Sílvia Brunet, presidenta de l’associació Hotels Vallès Oriental, reclama que les campanyes de promoció que es facin siguin "unificades i dirigides per la Direcció General de Turisme, per evitar competències entre territoris".

El sector també va abordar les estratègies de futur, els esdeveniments i els protocols que exigirà el Ministeri de Sanitat –que s'han de fer públics la setmana que ve– per poder obrir amb seguretat respecte als clients quan sigui possible, així com la situació de la restauració, un dels àmbits més afectats, i els ajuts de l’administració pública per al sector. “Hem tingut accés als ICO, als ERTO i reduccions en el cànon de l’aigua”, assenyala Brunet, qui destaca que “són els mateixos ajuts que ha tingut qualsevol empresa”.

Considera que són insuficients per pal·liar els efectes negatius de l’obligatorietat de tancar els negocis. Per això apunta que el turisme necessita “ajuts específics”, i més en previsió de la mala temporada que viurà el sector a la comarca aquest any. “Al turisme d’empreses i esdeveniments, com el nostre, li costarà molt de reactivar-se; necessitem que hi hagi mobilitat, que s’obrin les fronteres, i en això depenem molt del que estableixin els països europeus sobre el desconfinament”.

De fet, actualment no hi ha cap mena de mobilitat ni afluència de clients estrangers, i fins a mitjans de juny, com a molt aviat, no es preveu que puguin reprendre’s els vols entre països. Davant d’això, per exemple, la presidenta dels hotelers de la comarca proposa més flexibilitat en els terminis dels ERTO, per anar incorporant el personal a mesura que creixi el volum de feina.

“L’allargament dels ERTO fins al juny ens ha ajudat, però el termini hauria de ser més flexible i arribar fins a final d’any”, valora Brunet. Per la seva banda, el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Carles Fernández, ha instat els ajuntaments a estudiar nous ajuts per al sector d’acord amb les fases de desconfinament i amb les noves condicions sanitàries.

Pendents de l'activitat al Circuit

Els hotelers de la comarca estan molt pendents dels esdeveniments que pugui acollir el Circuit aquest any, encara que siguin a porta tancada. Ara com ara, l’equipament té una proposta sobre la taula per organitzar dos grans premis de F1 a finals d’agost i dos de MotoGP consecutius al setembre, un fet que donaria una mica d’oxigen als allotjaments i serveis turístics de la comarca, “si no pels espectadors, almenys per al personal i els equips que mouen aquests esdeveniments”. Sigui com sigui, diu Brunet, el que és important és “generar confiança” perquè els clients tornin als hotels i restaurants al més aviat possible.

Edicions locals