RTV Cardedeu, la primera televisió local del país, celebra 40 anys de la primera emissió

Diumenge es commemorarà amb un acte al cinema Esbarjo amb unes 300 persones

Societat

Cardedeu

Diumenge, 7 de juny, Ràdio Televisió de Cardede (RTVC) celebrarà el 40è aniversari de la seva primera emissió, amb una trobada d'unes 300 persones del municipi i del sector de la comunicació al cinema Esbarjo. De fet, dissabte s'havia previst una festa al centre de Cardedeu que, arran de la Covid-19, s'ha hagut d'ajornar. La cadena, però, ha preparat una programació especial per a la tarda de diumenge amb recopilació d'emissions emblemàtiques, la participació d'antics col·laboradors i persones populars de la comunicació, i una edició especial del Joc de Cardedeu.

La primera emissió de RTVC va ser possible gràcies a uns equips que es van portar d'Itàlia per poder provar que es podia fer una televisió a Cardedeu. "És un orgull comptar amb una televisió comunitària feta pel poble i per al poble, que compta amb un equip de professionals i col·laboradors amb un gran compromís i amb una clara vocació d’escola", apunta el consistori.

RTVC la van crear una trentena de persones del municipi, algunes de les quals formaven ja part de la ràdio, que s'havia creat uns anys abans, i d'altres s'hi van unir quan es van assabentar de la idea d'una televisió local. Van calcular que amb un milió i mig de pessetes es podia fer una televisió local i van anar casa per casa explicant el que volien fer per trobar finançament. En concret demanaven 5.000 pessetes a cada persona, perquè tothom fes la mateixa aportació. Després de trucar a unes 300 persones van aconseguir el finançament i van comprar les primeres dues càmeres. Eren unes Sony en blanc i negre, que amb tots els altres elements que necessitaven van costar 1.370.953 pessetes. Aquesta compra es va fer el 28 de gener del 1981 i per la revetlla de Sant Joan d'aquell mateix any es va fer la inauguració de la cadena, que van durar ben poc, perquè la Guàrdia Civil es va encarregar de clausurar. Des d'aquell moment es van començar a fer emissions de manera irregular durant un parell o tres d'anys i més tard es va establir una programació continuada.

També es va buscar un local, que en aquell moment va ser al soterrani del Casal de Jubilat. Quinze anys després, la televisió es va traslladar al lloc actual, a l'avinguda Jaume Morató, carrer que ret homenatge a un dels impulsors de la televisió a Cardedeu.

RTVC en temps de confinament

En aquests moments de confinament, RTVC ha tornat als seus orígens, una televisió pel poble, feta pel poble. De dilluns a divendres s'han emès al voltant d'unes 200 càpsules que gent del municipi ha fet arribar desenvolupant alguna tasca en concret, com receptes de cuina, exercicis, ioga, classes d'escacs, de country, contes per als més petits, etc. I una setantena d’emissions en directe de concerts i vermuts literaris, classes variades, xerrades, tertúlies, etc. A més, durant aquest confinament també s'han engegat programes com el Coronavivents, fet totalment en línia amb alguns col·laboradors de la casa i El Joc de Cardedeu, un concurs en directe en què hi ha pogut participar tota la gent del municipi responent preguntes sobre la vila, els seus carrers, costums i personatges.

Edicions locals