El programa per promocionar la indústria local tanca amb un 66% d'insercions laborals

El pla OIL-Vallès Oriental 4.0 es tanca després de dos anys d'accions en els sectors del metall, l’automoció i la logística

Economia

La tercera edició del programa OIL-Vallès Oriental 4.0, que organitza el Consell Comarcal amb el cofinançament de la Diputació i Ajuntaments, ha arribat a la seva finalització després de dos anys d’actuacions destinades a fomentar la competitivitat de la indústria local. Del gairebé centenar de participants, un 66% han aconseguit entrar al mercat de treball.

El programa s'ha focalitzat en el sector del metall, l’automoció i la logística associada i altres sectors que formen part de la seva cadena de valor, “un teixit productiu molt rellevant a la nostra comarca que genera molta ocupació i riquesa”, segons paraules del conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils.

S’han fet accions centrades en promoure la qualificació professional i el desenvolupament competencial de la població activa de la comarca mitjançant propostes formatives, actuacions específiques a les empreses per afavorir la seva transformació digital, despertar vocacions industrials entre la població i una mirada específica a la incorporació de la dona a la indústria.

El conseller Manils ha destacat el fet que es tracta d’un programa que posa en valor la indústria “que ofereix un entorn laboral estable, amb projecció de futur i uns salaris força competitius”. De la mateixa manera també ha posat en valor la indústria el diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Óscar Sierra. “Ara existeix un consens  sobre els evidents perills i efectes negatius d’un model productiu excessivament decantat cap al sector financer o els serveis. És en aquest context que apostem per reforçar  la tradició industrial del país com a motor de l’activitat econòmica”, ha dit.

Qualificació professional

En el programa han participat 92 alumnes, que s’han pogut beneficiar de 9 accions formatives amb un total de 1.050 hores, un itinerari formatiu a mida i intermediació laboral. El 66% de persones participants han trobat feina, el 46% en el sector objecte del programa, sobretot a la indústria del metall. D’aquest total d’insercions produïdes, el 52% han estat de dones i el 48%, d’homes.

Una dada significativa, i objecte d’anàlisi, és la tipologia dels contractes laborals oferts, el 94% dels quals han estat temporals i amb una mitjana de 3,8 mesos de durada.

Vocacions industrials

S’han dut a terme actuacions per despertar vocacions industrials entre els i les joves de la comarca i en despertar aquesta vocació industrial entre les dones. Juntament amb diversos OIL’s s’ha creat un Challenge Indústria per presentar un ofici industrial de la mà d’influencers i s’ha participat en les dues edicions del Fira Guia’t.

A més, s’han programat cursos exclusivament per a dones i accions de discriminació positiva amb subvencions a les empreses que contractessin dones participants i es va organitzar una jornada sobre Plans d’Igualtat on van participar 28 empreses del territori.

Indústria 4.0

S’ha fet un treball de sensibilització i avanç en digitalització i adopció de tecnologies facilitadores de 4.0 amb les empreses del territori. Es va celebrar una jornada formativa on van participar 19 tècnics d’empresa i d’ocupació de la comarca per dotar de coneixement teòric sobre conceptes, aplicacions, avantatges, particularitats de cada tecnologia facilitadora de 4.0, que ajudés en el treball de sensibilització entre les empreses que encara miren amb recel l’adopció d’aquestes novetats tecnològiques.

Es va celebrar una jornada empresarial, on van acudir 40 interessats que va ser el vehicle per presentar la proposta d’acompanyament i assessorament que s’oferia a les empreses amb l’assessorament d’Eurecat: 15 empreses se’n van beneficiar.

L’acte de cloenda ha comptat amb les intervencions de persones que han estat vinculades al programa, com l’Íngrid Falqués, estudiant de cicle formatiu de grau superior d’automatització i robòtica que ha esperonat a què “aquelles dones que vulguin treballar a la indústria que lluitin i que no parin d’aconseguir el que volen”.

OIL-Vallès Oriental 4.0 ha estat possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona i al cofinançament del Consell Comarcal del Vallès Oriental i dels ajuntaments de les Franqueses del Vallès, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del Vallès, Cardedeu, la Llagosta, Caldes de Montbui, la Garriga, Llinars del Vallès, Montmeló, la Roca del Vallès, Martorelles, Vilanova del Vallès, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals UEI i PIMEC.  El programa ha estat possible també gràcies al consens i la coordinació de la Taula de concertació territorial Vallès Oriental Avança.

Edicions locals