Befesa incompleix un cop més les condicions ambientals de la Generalitat

Ferimet, de Granollers, dedicada a la valorització de residus, tampoc no compleix els requisits ambientals

Societat

Befesa, foneria d'alumini situada al polígon industrial Pla de Llerona
Befesa, foneria d'alumini situada al polígon industrial Pla de Llerona

L’empresa Befesa Aluminio SL, situada al polígon industrial Pla de Llerona i dedicada a la fusió i recuperació de residus d’alumini d’escòries, llimadures i ferralla per obtenir-ne lingots d’alumini, incompleix un cop més les condicions fixades en les autoritzacions ambientals de la Generalitat. Així ho ha denunciat aquesta setmana el grup municipal de Sal-CUP a partir dels expedients d’inspecció que recull anualment el govern català i que detallen les conclusions de les visites in situ a les empreses per fer-ne controls ambientals periòdics.

En aquests controls ambientals integrals, normalment programats amb antelació a les empreses amb incidència ambiental potencialment elevada, es verifica el compliment de les normatives en matèria d’emissions a l’aire, aigua, residus, sòls, sorolls i vibracions i contaminació lumínica entre d’altres.

El 2019, Befesa va ser inspeccionada entre el 21 i el 30 d’octubre i va registrar incompliments “rellevants” en sorolls, vibracions i contaminació lumínica, unes molèsties que els veïns fa anys que denuncien. Després d’una reunió de l’alcalde amb els responsables de la companyia al febrer, l’Ajuntament va encarregar una nova sonometria, tot i que en aquest cas es van detectar valors correctes pel tipus d’activitat.

Pel que fa a les inspeccions de la Generalitat, a més de l’actual, l’empresa tampoc no va passar els controls ambientals de 2015, 2017 i 2018, en aquests casos en contaminació atmosfèrica i qualitat de sòl i aigües subterrànies. Sal-CUP exigeix solucions urgents a un problema recurrent al municipi i recorda que l’Ajuntament té eines per sancionar o pressionar l’empresa, com “precintar el focus emissor o suspendre temporalment l’autorització per l’exercici de l'activitat”.

Inspeccions a altres empreses

Befesa Aluminio és una de les tres empreses amb incidència ambiental potencialment elevada inspeccionades l’any passat a les Franqueses pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Les altres dues són la farmacèutica Sandoz, situada a la carretera de Cardedeu, i Derypol, situada a tocar de Cal Gabatx i dedicada a la fabricació de fibres, polímers i matèries plàstiques. Aquestes dues empreses sí que garanteixen un compliment adequat de les condicions fixades en l’autorització ambiental integrada, tot que també s’hi detecten alguns incompliments puntuals i qualificats de “poc rellevants”, en sorolls i vibracions la primera i en contaminació lumínica i emissions a l’atmosfera la segona.

Ferimet SLU també suspèn

A Granollers, durant el 2019 també van fer-se tres inspeccions, una de les quals no va superar els requisits ambientals exigits. Es tracta de Ferimet SLU, situada a la carretera Interpolar i dedicada a la valorització de residus perillosos. De les sis darreres inspeccions –una cada any des del 2014– només va superar la de 2015. Des d’aleshores ha acumulat un llarg historial d’incompliments, i els últims ho són per producció de residus, contaminació lumínica i prescripcions específiques dels gestors de residus.

Una altra empresa inspeccionada va ser Amcor Flexibles España SLU, situada a l’avinguda Sant Julià i dedicada al tractament de materials, objectes o productes amb utilització de dissolvents orgànics, que sí que va superar adequadament les condicions fixades en l’autorització ambiental integrada, tot i que amb lleugeres mancances en producció de residus i contaminació lumínica.

Finalment, la darrera empresa que durant l’any passat va passar un control ambiental integral per part de la Generalitat és Tega CRT, situada al carrer Sabadell, al polígon Jordi Camp, i dedicada a la recollida i gestió de residus perillosos i no perillosos. En aquest cas l’empresa va complir satisfactòriament les condicions fixades en l’autorització ambiental integrada, igual com en la inspecció de 2018.

Empreses cobertes pel pla d'inspecció

Les empreses cobertes en el pla d'inspecció ambiental integrada del període 2017-2019 a Granollers i les Franqueses són 16. Es tracta de les granollerines APC Europe, Evonik España y Portugal, Ferimet, Reenvas, A3 Aprofitament assessorament ambiental, CRT Tega Enviland, Amcor Flexibles España, Planta de Digestió Anaeròbica i Compostatge del Consorci de Residus i Gestión de Residuos Contaminantes; i les franquesines Befesa, Sandoz Industrial Products, Bioquim, Derypol, Pinsos Grau, Aleaciones Prealeaciones y Desoxidantes i Envases JC Guevara.

Edicions locals