Les capitals de comarca tindran zones de baixes emissions

Aprovat el pla director de mobilitat del sistema integrat de mobilitat metropolitana de Barcelona 2020-2025

Societat

Les capitals de comarca tindran zones de baixes emissions
Les capitals de comarca tindran zones de baixes emissions

El pla director de mobilitat del sistema integrat de mobilitat metropolitana de Barcelona 2020-2025, aprovat dimarts pel Govern, inclou zones de baixes emissions (ZBE) per a les capitals de comarca i per a les ciutats amb més de 50.000 habitants. L'aplicació de les mesures es farà al centre dels municipis amb l'objectiu de disminuir la contaminació generada per la mobilitat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explica que l'aplicació de les ZBE en aquests municipis sorgeix també d'una "demanda mútua" i que en algunes poblacions que no són capital de comarca ni tenen més de 50.000 habitants també ho havien requerit.

El pla preveu que el nombre total de desplaçaments s'incrementi un 6% el 2025, amb una reducció del vehicle privat i un augment de la micromobilitat i el transport públic. Concretament, la previsió és que l'ús del transport públic passi del 17,6% (3,2 milions) fins al 20% (3,9 milions), mentre que el privat passi del 36,1% (6,7 milions) al 33,1% (6,5 milions).

Segons Calvet, el pla de mobilitat representa un "punt d'inflexió" en el creixement del transport públic en detriment del privat, en l'ús de les energies alternatives i la reducció de les emissions que afecten el clima i la qualitat de l'aire.

El pla, elaborat per l'Autoritat del Transport Metropolità, es va començar a gestar el 2018 i compta amb una estimació pressupostària de 100 milions d'euros. Abasta 12 comarques on resideix el 75% de la població de Catalunya, entre les quals el Vallès Oriental.

Deu eixos amb 86 mesures

El pla està format per deu eixos d'actuació, que es distribueixen en 86 mesures. Els eixos fan referència, entre d'altres, al model de governança, les xarxes de mobilitat accessibles i segures, el transport a la demanda, la logística i el transport als polígons industrials, la transició energètica i la innovació de la mobilitat.

Edicions locals