Cardedeu rebateja el carrer Pere Mercader amb el nom de Lluïsa Oller

El ple canvia el nom del militar franquista pel de la cardedeuenca presidenta del Viver de Bell-lloc

Societat

Cardedeu rebateja el carrer Pere Mercader amb el nom de Lluïsa Oller
Cardedeu rebateja el carrer Pere Mercader amb el nom de Lluïsa Oller

Cardedeu

El Ple municipal de Cardedeu ha aprovat la modificació de la denominació del, fins ara, carrer Pere Mercader pel de carrer de Lluïsa Oller, la cardedeuenca que el 2008 va ser guardonada amb la Creu de Terme, màxima distinció de la vila.

El canvi de nom va ser acordat per la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor per donar compliment a la llei de memòria històrica. Acabada la dictadura, tots els noms de carrers, vies i avingudes de Cardedeu imposats i amb connotacions franquistes ja van ser substituïts per acord de Ple del 26 de maig de 1979, però possiblement per desconeixement històric, el carrer Pere Mercader no s’ha tingut en compte fins ara. Pedro Mercader, 4t comte de Bell-lloc, era un militar que s’aixecà en armes el 19 de juliol de 1936 contra la República legalment constituïda i morí el mateix 19 de juliol. Acabada la guerra, el carrer Nicolás Salmerón, nom que tenia el carrer fins a l’any 1939, va passar a nomenar-se carrer Pedro Mercader per reconèixer la seva col·laboració amb el bàndol franquista i atenent a la seva relació amb Cardedeu.

El veïnat del carrer, que va de la plaça de Marc Viader a l’avinguda d’Àngel Guimerà (al centre de la vila), ha tingut un paper actiu en l’elecció del nom. A través d’un procés participatiu, es van rebre un total de 17 propostes, que un cop comptabilitzades i valorades, ha donat com a resultat que la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor proposi la de Lluïsa Oller, amb el seu consentiment previ.

Lluïsa Oller Barbany (Barcelona, 1928) és la presidenta del Viver de Bell-lloc, formada per la Fundació Viver de Bell-lloc i la Fundació Lluïsa Oller, que tenen com objectiu crear llocs de treball per a persones amb discapacitat i oferir-los serveis assistencials, d’habitatge i lleure. El Ple municipal del 21 de juny de 2008 li va concedir la Creu de Terme per la seva entrega generosa i desinteressada, sobretot en favor de les persones més febles i necessitades. Oller va ser escollida Vallesana de l’any 2017, premi que atorguen els lectors del periòdic El 9 Nou per distingir persones o entitats que s’han significat a la comarca.

L’Ajuntament en els darrers anys ha fet un treball per feminitzar el carrerer municipal, com és el cas de la plaça de Frederica Montseny (Poble Sec) o plaça de les Dones Treballadores (l’Estalvi), ja que poques places i carrers porten nom de dona.

Edicions locals