L'Ajuntament imposa multes que sumen 1,3 milions d'euros a bancs amb pisos buits a Montornès

Es tracta de 15 immobles propietat de la Sareb i el BBVA que van ser desallotjats, entre els quals els de l'entorn de l'església

Societat, Economia

Els pisos de l'entorn de l'església van ser desallotjats fa més d'un any
Els pisos de l'entorn de l'església van ser desallotjats fa més d'un any | FOTO: Ajuntament de Montornès

Montornès del VallèsLaura Ortiz

L'Ajuntament ha imposat a dues entitats bancàries un total de 15 sancions per disposar de pisos buits sense rehabilitar al municipi, unes sancions que ascendeixen a 1.350.000 euros.

Es tracta de pisos que havien estat ocupats i que l'Ajuntament va decretar com a inhabitables per poder-los desallotjar en virtut del Programa d'inspecció i conservació d'habitatges buits i ocupats. En concret, són dos pisos a Montornès Nord, propietat de la Sareb, i els 13 que van quedar buits a l'entorn de l'església, que són propietat del BBVA i que gestiona l'empresa immobiliària Haya.

Quan aquests pisos van ser desallotjats, el Consistori va decretar-ne la inhabitabilitat i va requerir a les entitats bancàries que, de forma immediata, es prenguessin mesures per adequar-los a les condicions d’habitabilitat que fixa la llei. "Aquests requeriments no s'han complert i per això es va iniciar el procés sancionador", explica el regidor  d'Habitatge, Jordi Delgado, unes sancions que, segons la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, suposa multes de fins a 90.000 euros per pis.

Requeriments no atesos

Després dels requeriments fets per l'Ajuntament, les entitats propietàries dels habitatges "no han solucionat les mancances. Hem intentat contactar-hi, els hem emplaçat a reunions, però no han atès el requeriment i això encara ens dóna més força per haver encetat la via sancionadora", opina Delgado.

Segons el regidor d'Habitatge, Montornès és un municipi "tensionat" pel que fa a l'oferta d'habitatge públic i considera que "necessitem mobilitzar tot el parc possible per destinar-lo a una oferta pública de lloguer". En aquest sentit, Delgado admet que l'Ajuntament encara deixaria la porta oberta a negociar amb aquestes entitats i retirar les sancions en cas que els bancs rehabilitin aquests habitatges perquè entrin en el parc públic de pisos de lloguer.

Diners a polítiques d'habitatge

El govern local ha previst l'1.350.000 euros de les sancions com a ingressos en el pressupost d'enguany, que estava previst aprovar aquest dijous en ple, ja que "les multes s'haurien de fer efectives dins de l'any que s'interposen", diu Delgado, qui reconeix, però, que els bancs poden recórrer les sancions per la via judicial. "La previsió estaria condicionada a què, un cop es fessin efectius els ingressos que corresponguin caldria una modificació de pressupost que els hi defineixi el destí", indica Delgado.

En tot, cas, el grup municipal del PSC apuntava en el ple de debat del pressupost del mes de juliol, que, segons la llei d'habitatge, els diners que es recaptin de les multes "s'han de destinar a polítiques per fomentar l'habitatge al municipi", explicava la portaveu, Eva Díaz. En aquest sentit, Delgado llista tot un seguit d'actuacions que el govern local està duent a terme en matèria d'habitatge i que considera que entrarien dins del supòsit que preveu la llei: ampliar el parc d'habitatge públic amb la reforma de pisos que l'Ajuntament va adquirir a Montornès Nord per oferir-los amb lloguer social; nova compra d'habitatges amb el mateix objectiu i els ajuts pel foment del lloguer, que preveu el pla municipal contra la Covid, un paquet que suposaria al voltant de mig milió d'euros. La discussió amb el grup socialista se centrava en si el programa de rehabilitació de façanes i comunitats, per al qual hi ha una previsió de 700.000 euros, podria entrar en aquest paquet previst per la llei. "Nosaltres creiem que sí perquè l'objectiu és dignificar el parc d'habitatge del municipi", opina Delgado.

Edicions locals