El PSC tomba la moció de rebuig a la inhabilitació del president Torra

Els socialistes granollerins reclama "un govern que governi" i exclama que "ni la il·legalitat ni la unilateralitat són camins viables"

Societat, Política

El PSC tomba la moció de rebuig a la inhabilitació del president Torra
El PSC tomba la moció de rebuig a la inhabilitació del president Torra

El PSC de Granollers ha tombat la moció de rebuig a la inhabilitació del president Torra que havien presentat d'urgència els grups municipals de Junts per Granollers, ERC i GxI-Primàries i que s'ha debatut en el ple d'aquest dimarts. Els regidors de Ciutadans s'han absentat de la sessió en el moment del debat sobre la decisió del Tribunal Suprem feta pública ahir.

El portaveu dels socialistes granollerins, Jordi Terrades, argumentava la negativa perquè "el PSC sempre respecta les decisions judicials. Torra va desobeir i ni la il·legalitat ni la unilateralitat són camins viables", exclamava al ple el també parlamentari socialista. Terrades criticava que Torra no hagi convocat eleccions abans de ser inhabilitat i ho considera "un nou fracàs de la política catalana". En aquest sentit, reclama eleccions "com més aviat millor perquè Catalunya necessita obrir una nova etapa, un canvi".

En aquest sentit, l'alcalde, Josep Mayoral, tot i recordar que el grup del PSC és plural i té opinions diverses, reforçava l'exposició de Terrades amb la frase: "cal tenir a Catalunya un govern que governi". Mayoral també refermava el "compromís de treballar per retornar a la normalitat institucional".

La moció presentada per les forces independentistes a l'Ajuntament de Granollers, que llegia el portaveu de Junts, Álex Sastre, proposava posicionar-se en contra de la inhabilitació del president de la Generalitat, així com demanar a l'Estat que es garanteixi el principi democràtic de la separació de poders, entre altres aspectes.

La portaveu d'ERC, Núria Maynou, recordava que la justícia espanyola "ha volgut tornar a decidir sobre el futur dels catalans". "No només cal manifestar el suport a Torra, sinó que cal denunciar la persecució de rets i lluitar en la defensa dels valors i les institucions democràtiques", concloïa Maynou.

Sastre recordava que en els darrers anys tots els presidents de Catalunya han estat perseguits per la justícia espanyola i que la inhabilitació de Torra és "per una pancarta en defensa de drets bàsics: la llibertat dels presos polítics i de la llibertat d'expressió", deia i denunciava una "sentència desproporcionada i manifestament injusta" d'un "estat fort judicialment i policialment, però feble políticament".

La portaveu de Primàries, Mònica Ribell, recordava els 2.850 represaliats que hi ha a Catalunya segons el recompte d'Òmnium, i denunciava que el PSC "quan li convé pica l'ullet als presos amb bones paraules i, al cap de poc, també quan li convé treuen discursos sobre el pes i la bondat de la llei".

ERC, Junts i Primàries tampoc se'n sortien en la seva proposta de retirar la resta de mocions del ple per atorgar més protagonisme a la inhabilitació d'un president de la Generalitat. De fet, el PSC presentava una proposta sobre ensenyament per reclamar més recursos al govern català arran de la pandèmia i la recent tornada a l'escola.

En aquest sentit, ERC no intervenia a cap altre punt per "donar-li força a aquest debat que hauria de centrar al màxim el ple", i Primàries, fins i tot, es negava a participar en les votacions de la resta de punts del ple –Ribell tancava la càmera en aquesta sessió telemàtica–.

Edicions locals