Una veïna de Granollers porta als tribunals el fons voltor Azora
Sílvia Torres, amb el suport del Sindicat de Llogaters i el Col·lectiu Ronda, denuncia les 'clàusules abusives' del contracte de lloguer
Una de les veïnes dels dos blocs del número 317 del carrer Girona i 26 de Frederic Mompou de Granollers comprats pel fons d'inversió Azora, Sílvia Torres, ha interposat, amb el suport del Sindicat de Llogaters i els advocats del Col·lectiu Ronda, la primera demanda contra el fons voltor –el tercer propietari de pisos de lloguer a l'Estat– per "clàusules abusives" en un contracte de lloguer. "El pas que fem avui marcarà un precedent i se'n podran beneficiar milers de famílies a l'Estat", ha assegurat la portaveu del sindicat, Marta Ill.
Aquestes clàusules abusives apareixen de forma sistemàtica en centenars de contractes, que els llogaters es veuen obligats a firmar sense cap possibilitat de negociació, ha explicat l'advocada del Col·lectiu Ronda que porta el cas, Montse Serrano. La demanda s'ha presentat per la via civil contra Lazora, una de les filials del fons propietari de 13.000 pisos a Espanya.
La demandant, que fa quatre anys que viu en un pis de 50 metres quadrats, inicialment propietat de Sòlvia, es va trobar el desembre de l'any passat –quan se li acabava el contracte– amb un burofax d'Azora en què li imposava les condicions del nou contracte, amb una pujada de preu que pasava de 385 euros a 897 euros al mes.
El despatx i el sindicat han iniciat una demanda judicial per la via civil en la qual argumenten que la llogatera va firmar un contracte d'adhesió, que "no va estar signat entre dos particulars sinó que l'arrendatària es va veure forçada a signar", "sense cap possibilitat de negociació prèvia". "No vaig poder revisar ni llegir el contracte fins al mateix dia de la signatura", ha lamentat Torres, que tampoc va poder, diu, endur-se el contracte per revisar-lo. De fet, aquesta circumstància s'ha repetit en altres casos d'aquests immobles granollerins.
La també llogatera Sílvia Abadía explica que aquesta via penal és una de les línies de treball de la comunitat de veïns que s'ha vist afectada per aquestes clàusules contractuals i "l'ha presentat una de les llogateres que va signar el contracte quan encara no estàvem organitzats, perquè davant aquestes clàusules fraudulentes ara jo no se signa cap nou contracte", detalla.
A més, el afectats asseguren que en el document que fa signar Azonra hi ha 10 clàusules "il·legals", segons les quals, per exemple, Torres no pot reclamar en cas que hi hagi un problema amb els subministraments del pis. Un altre punt preveu que el preu del pis s'incrementarà al cap de tres anys, sense "cap raó de ser", sinó per "eludir la llei que prohibeix les actualitzacions per sobre de l'IPC", ha explicat Serrano, que ha qualificat aquesta pràctica de "frau de llei".
A més, el contracte obligava a fer pagar una assegurança per impagament, a incloure el llogater en un registre de morosos i penalitzava amb fins al 300% del preu del lloguer per cada dia que es retardi l'entrega de les claus. També hi constava una "falsa declaració de negociació" d'aquestes clàusules.
Camí al Suprem per crear precedent
"Prenc la decisió i faig el pas (de demandar), però no només per mi, sinó per tots els veïns i veïnes que estem en aquesta lluita perquè no pot ser que aquests fons voltors, propietaris de 13.000 habitatges, siguin els amos del patiment de tantes famílies", ha subratllat Torres després d'interposar la demanda.
Segons la seva lletrada, aquest procediment podria arribar fins al Tribunal Suprem, que seria qui acabaria fixant la jurisprudència sobre aquestes clàusules. "Avui comencem un camí, el precedent el genera des del primer moment perquè no és el mateix pensar-te que tens immunitat com ens hem trobat en el camp dels lloguers (...) o poder anar amb una sentència", ha assenyalat Serrano.
"La nostra ambició és que arribi més enllà d'un cas particular", ha afegit l'advocada, que creu que "ens trobem en un moment que és el mateix que abans de començar a impugnar les clàusules abusives dels contractes bancaris". "Tothom partia de la concepció que allò que se signa va a missa però després hem vist que pot acabar en paper mullat si no s'han complert les normatives i hi ha hagut un abús", ha dit.
El Sindicat de Llogaters ha animat als arrendataris en situació vulnerable que acudeixin a les organitzacions que, com ells, defensen els seus drets. "No només els fons d'inversió comenten abusos, també els petits rendistes i propietaris, moltes vegades animats per les APIS i els administradors de finques, el que volem és que els llogaters entenguin que perquè s'implementin les lleis a favor seu s'ha d'estar organitzat. Si vas sol tens totes les de perdre", ha assegurat Ill.