'A veure si algun dia veiem com l'Estat espanyol demana perdó per l'afusellament de Companys'

La historiadora Queralt Solé reivindica l'anul·lació dels judicis sumaríssims en l'acte de commemoració del 80è aniversari de l'assassinat del president de la Generalitat

Societat, Política

Queralt Solé va intervenir a l'acte d'homenatge al president Companys a Granollers
Queralt Solé va intervenir a l'acte d'homenatge al president Companys a Granollers | Xavier Solanas

"A veure si algun dia veiem com l'Estat demana perdó pel crim", exclamava la historiadora Queralt Solé a l'acte de commemoració del 80è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys i Jover. "La seva mort davant d'un piquet al castell de Montjuïc pretenia anul·lar la identitat catalana", assegurava la professora de la UB, al costat del bust del president Companys, inaugurat l'octubre de 2002.

Solé recordava que Alemanya, i també França, ja fa temps que van demanar perdó per la seva connivència amb el franquisme i llegia una carta enviada pel govern alemany amb motiu del 50è aniversari de l'assassinat de Companys, en què recordava que "representa les persones que van lluitar per la llibertat i la democràcia".

La historiadora lamentava com mentrestant el govern espanyol mai ha fet aquest gest i repassava les demandes institucionals i d'entitats que fa anys que reclamen l'anul·lació dels judicis sumaríssims franquistes, unes sentències que el Parlament de Catalunya ha declarat il·legals, però que l'Estat, no en la Llei de memòria històrica, va anul·lar. Solé recordava com fins al 2004, el govern espanyol no va fer una declaració d'intencions sobre la reparació de la figura de Companys, tot i que "no tenia res a dir del judici". No ha estat fins aquest 2020 que "s'ha obert una nova escletxa" amb l'anunci de la Llei Democràtica, que vol declarar nuls els judicis.

Solé acabava la seva intervenció recordant la frase que el president basc li va dir camí de l'exili –"els pobles no moren com els homes"– i el clam de Companys just abans de ser afusellat: "Per Catalunya!".

L'homenatge a Companys es completava amb una lectura de la seva trajectòria política i social, així com amb l'acompanyament musical a càrrec d’Eduard Herrero, professor de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Josep M. Ruera, i membre de l’Orquestra de Cambra de Granollers. L'acte va acabar amb l'ofrena de clavells al monument a Companys.

Edicions locals