El PSC acusa el govern de 'permetre irregularitats' amb la xemeneia de Befesa

El govern de JxLF defensa que l'expedient de l'obra il·legal de l'empresa segueix el seu curs tècnic

Societat

El PSC acusa el govern de 'permetre irregularitats' amb la xemeneia de Befesa
El PSC acusa el govern de 'permetre irregularitats' amb la xemeneia de Befesa

les Franqueses

El PSC de les Franqueses va acusar l’alcalde i l’equip de govern actual, de Junts per les Franqueses, de “passivitat” davant les irregularitats de l’empresa Befesa Aluminio, del Pla de Llerona. Concretament es referia a un problema urbanístic que s’arrossega des de fa més d’un any, quan es va detectar que l’empresa estava construint sense llicència i en un lloc que no estava permès una xemeneia de grans dimensions amb un filtre que havia de servir per millorar la qualitat ambiental de les seves emissions.

Segons va explicar el regidor Joan Antoni Marín, l’agost de 2019 –amb el PSC a l’alcaldia accidental– es va detectar que Befesa estava construint aquesta gran xemeneia sense permís, i immediatament es va ordenar la paralització de les obres. Des d’aleshores encara no s’ha restituït l’espai –com ha demanat l’Ajuntament en diverses ocasions– ni s’ha solucionat el problema amb l’empresa. “Per què no s’actua contra aquesta irregularitat? Heu tingut una actitud contemplativa per restablir una irregularitat urbanística”, etzibava Marín.

El regidor d’Urbanisme, Jordi Ganduxé, va detallar tota la cronologia de les accions dutes a terme amb Befesa, des que es va ordenar la suspensió de les obres i es van precintar, l’agost del 2019, fins ara, en què un informe tècnic ha justificat el caràcter il·legalitzable de l’obra i s’està a l’espera de possibles noves al·legacions per part de l’empresa.

Entremig, la declaració de l’obra com a il·legalitzable i l’ordre d’enderroc (octubre 2019); el recurs de reposició de l’empresa en què al·lega que no està justificat el caràcter il·legalitzable de l’obra (gener 2020); la sol·licitud de Befesa per tramitar una modificació del pla general d’ordenació urbanística per regularitzar l’ocupació dels patis de l’empresa (gener 2020); i la resolució d’un bufet d’advocats que estima les al·legacions de l’empresa en el sentit que no s’ha justificat prou el caràcter il·legalitzable de l’obra (juliol 2020).

Per la seva banda, l’alcalde, Francesc Colomé, recalcava que “l’expedient de Befesa continua obert”, i que ha de seguir el seu “camí tècnic, no polític”. També expressava que “sempre que hi ha un problema gran, com el de Befesa, el govern l’entoma”, i retreia al PSC que els acusi de permetre irregularitats després d’estar tants anys plegats al govern.

Sorolls i contaminació

A banda del problema urbanístic, Colomé també es va referir als problemes de sorolls i contaminació atmosfèrica que arrossega l’empresa. Va detallar les darreres sonometries homologades practicades –que marquen nivells per sota dels límits permesos– i les reunions que s’han mantingut amb la direcció de Befesa per mostrar-los els resultats i demanar-los de reduir el soroll. “Sabem que hi ha 90 famílies que viuen de Befesa, però si els paràmetres surten malament, nosaltres actuarem”, assegurava. També apuntava que tots els mesuraments que es fan es passen a la Generalitat perquè és qui té competència en la concessió de la llicència ambiental.

Edicions locals