Arrenquen les excavacions dels voltants de la torre de l’Homenatge

Les actuacions duraran unes 4 o 5 setmanes

Cultura

Diversos arqueòlegs fent les excavacions al peu de la Torre de l'Homenatge
Diversos arqueòlegs fent les excavacions al peu de la Torre de l'Homenatge | Aj. Montornès

Montornès del Vallès, Vallromanes

En els darrers dies ha començat una nova campanya de treballs emmarcada en la primera fase del Pla Director del castell de Sant Miquel. Les obres se centraran en l’excavació de les estances i parts de la muralla que hi ha al voltant de la Torre de l'Homenatge i tindran una durada d’entre 4 i 5 setmanes.

Durant les actuacions recollides a la primera fase del Pla Director del castell de Sant Miquel, l’equip d'arqueòlegs i arqueòlogues que treballa en la recuperació del monument ha detectat estructures sota les pedres d’enderroc.

L'equip d'arqueologia està documentant noves estructures fins ara inèdites que aporten informació sobre el mètode constructiu de l’edifici, la successió de reformes, ampliacions i reparacions produïdes, així com la dinàmica d’abandonament del castell. Després del treball de camp, estudiaran i faran un inventari dels materials, la major part ceràmics, recollits durant el procés d’excavació per establir datacions precises sobre els àmbits i compartimentacions del jaciment.

Segons les previsions, les obres tindran una durada d’entre quatre i cinc setmanes i s’emmarquen en la primera fase del Pla Director, així que la segona etapa ha quedat posposada fins al 2021.

L’empresa responsable de les obres és Abans Serveis Culturals, mentre que el tècnic municipal de Patrimoni Històric, Ferran Díaz, i Jordi Serra dirigeixen les excavacions igual que a la primera campanya. El mateix Díaz i Jaume Serra són els autors del projecte.

Obres per 32.000 euros

Els ajuntaments de Montornès i Vallromanes col·laboren per assumir les despeses dels nous treballs, valorats en prop de 32.000 euros. El passat octubre, ambdós consistoris van formalitzar un acord que establia que Montornès pagarà el 85% de les obres del Pla Director i Vallromanes el 15% restant, en proporció al nombre d'habitants.

En aquest cas, a més, les intervencions compten amb el suport del Parc de la Serralada Litoral, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 

Edicions locals