Les farmàcies informaran i derivaran usuaris amb símptomes de Covid a fer-se un PCR al CUAP

El Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers impulsen el programa d'actuació comunitària

Societat

Anna Font, Josep Mayoral i Joan Parellada, a la presentació del programa 'Jo DIC'
Anna Font, Josep Mayoral i Joan Parellada, a la presentació del programa 'Jo DIC'

Aprofitant la confiança i proximitat que els farmacèutics tenen amb la ciutadania, el Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers han posat en marxa aquesta setmana un programa d'actuació dels farmacèutics comunitaris contra la Covid-19, que té com a eixos d'actuació principals la derivació farmacèutica, la informació i la conscienciació de la ciutadania. De fet, s'ha batejat com a Jo DIC: Derivació, Informació i Conscienciació.

En aquest sentit, el professional farmacèutic, com a agent de salut de primera línia dins la xarxa sanitària, s'afegeix a la resta de professionals sanitaris, per treballar de manera coordinada i conjunta per fer front a la pandèmia.

Així, el director executiu del Sector Sanitari Vallès Oriental del SCS, Joan Parellada, ha assegurat que és positiu comptar amb la xarxa de farmàcies per "ajudar a la detecció, educació, difusió de consells de prevenció i de confinament quan toca, eines fonamentals per frenar els contagis". Així, s'ha fet formació als farmacèutics per tal que puguin informar els usuaris i, en cas de detectar símptomes compatibles amb la Covid-19, "la mateixa farmàcia adreçarà l'usuari al lloc per fer-se la prova", que en el cas de Granollers serà el Centre d'urgències d'atenció primària (CUAP) de l'avinguda del Parc.

Per la seva banda, la coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i farmacèutica a Granollers, Anna Font, ha detallat que dels 22 establiments de la ciutat, 21 participaran al Jo DIC. "Ha sigut molt fàcil engrescar les farmàcies. Tenim voluntat d'ajudar la resta de professionals sanitaris", assegura i, a més, insisteix en "la proximitat amb l'usuari i com la xarxa de farmàcies està ben repartida per tota la ciutat".

Parellada ha explicat que el Jo DIC és un projecte iniciat fa uns mesos a Terrassa, "amb bons resultats. El 30% dels casos derivats pels farmacèutics són positius", de manera que és una manera de detectar malalts i poder-los aïllar per tallar la cadena de contagi. Al Vallès Oriental, Granollers és el primer municipi que implanta el Jo DIC i, a més, ho fa amb un nou programa informàtic per transferir les dades fins al centre on anirà el pacient –de la farmàcia al CUAP–, a diferència de la primera experiència al Vallès Occidental on es feia amb un paper.

Pel que fa a la possibilitat que els testos de positivitat de Covid es facin a les mateixes farmàcies, Font assegura que el gremi hi està predisposat i Parellada ha explicat que s'estan fent algunes proves pilot a Barcelona, però, de moment, s'opta pels centres de salut.

La intenció de Salut és que el Jo DIC es pugui anar estenent arreu del Vallès Oriental i a altres comarques veïnes. Aquesta actuació actualment també està activa a Terrassa, Rubí, Matadepera, Viladecavalls i Ullastrell.

Mayoral alerta de la soca britànica del virus a la ciutat

L'alcalde, Josep Mayoral, que ha participat en la presentació d'aquests programa, ha aprofitat l'acte per fer repàs a la situació epidemiològica a la ciutat, que fa dies que "està estabilitzada… massa! Voldríem que els números baixessin", indica Mayoral. De fet, l'alcalde ha recordat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va alertar la setmana passada que, per mitjà de l'anàlisi de les aigües residuals de la depuradora de Granollers, s'ha pogut detectar la soca britànica del coronavirus a la ciutat, una variant que els experts alerten que té més ràpida propagació.

 

 

Edicions locals