La Fundació Cruyff construirà un espai esportiu a l'antic camp de futbol de Montornès Nord

L'Ajuntament i la Fundació oficialitzen el conveni que permetrà desenvolupar el projecte de Cruyff Court

Societat, Esports

La Fundació Cruyff construirà un espai esportiu a l'antic camp de futbol de Montornès Nord
La Fundació Cruyff construirà un espai esportiu a l'antic camp de futbol de Montornès Nord | FOTO: Ajuntament de Montornès

L'Ajuntament de Montornès i la Fundació Cruyff han formalitzat el conveni que permetrà ocupar part del terreny de l'antic camp de futbol de Montornès Nord amb el projecte Cruyff Court, un espai amb petits camps de futbol d'ús lliure, que pretenen fomentar la pràctica esportiva alhora que ser un element cohesionador al barri. El conveni neix del procés participatiu que es va fer amb el veïnat per dissenyar un projecte de revitalització dels terrenys en desús de l’antic camp de futbol del barri. L'acord amb la Fundació Cruyff va ser també un dels elements polèmics en l'aprovació del pressupost municipal de 2020.

L'alcalde de Montornès, José A. Montero, i representants de la Fundació Cruyff han signat aquesta setmana el conveni de col·laboració que permetrà la construcció i dinamització d'un Cruyff Court a Montornès Nord, que ocuparà 1.120 m2 dels terrenys en desús de l’antic camp de futbol del barri, que ocupen una superfície total de 17.200 m2.

L'alcalde Montero i la representant de la Fundació FOTO: Ajuntament de Montornès

Els Cruyff Courts són petits camps de futbol d’ús lliure que tenen com a objectiu fomentar l’esport i inculcar valors com la responsabilitat, la integració, el joc en equip i la superació personal, així com aconseguir prevenir el sedentarisme i l'obesitat infantil. L’actuació inclou dos projectes específics en aquests camps de futbol: els Cruyff Courts 6vs6, campionats per a nois i noies de 10 a 12 anys en què participen tots els Cruyff Courts, i el Community Program, amb l'objectiu que joves de diferents barris aprenguin a organitzar el seu propi torneig.

Aquesta iniciativa de la Fundació Cruyff és fruit de l’aliança amb la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Barça per a la construcció, manteniment i dinamització d’un total de 15 Cruyff Courts, prioritzant zones desfavorides per fomentar la inclusió social d'infants i joves especialment vulnerables a través de la pràctica de l’esport. En aquest cas, el Cruyff Court compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montornès del Vallès. 

Punt polèmic en el debat de pressupostos

La inversió per oficialitzar l'acord entre la Fundació Cruyff i l'Ajuntament va ser un dels punts polèmics en el procés d'aprovació del pressupost municipal. En la primera proposta, el govern municipal preveia una aportació de 75.000 euros, una partida "obligatòria", segons el govern local, per poder tancar l'acord amb la Fundació que la resta de grups municipals no veien amb bons ulls. Finalment, l'acord de pressupostos a què Montornès en Comú va arribar amb Més per Montornès va preveure una partida d'inversió de 45.500 euros per possibilitar la signatura del conveni, que ara s'ha fet realitat. En el mateix acord entre ambdues forces polítiques s'avançava que el conveni estableix que la Fundació Cruyff es compromet a invertir 110.000 € per implantar els camps amb un programa social, a canvi que l’Ajuntament faciliti la base de formigó del mateix camp.

Projecte Fem parc!

El disseny d'aquest nou espai social i esportiu es va dur a terme durant l'any 2019 comptant amb la participació del veïnat. El procés es va batejar amb el nom "Fem parc!" i va incloure vuit sessions en què els participants van intercanviar records i experiències, van fer marxes exploratòries cap a l’antic camp de futbol, van realitzar activitats lúdiques i jocs (per a la incorporació de la perspectiva de joves i infants a la proposta) i van assistir a sessions informatives amb experts en economia social i projectes esportius.

El resultat d’aquest procés és un avantprojecte de parc urbà multifuncional que incorpora diverses estratègies de desenvolupament, sota criteris mediambientals, amb una important programació esportiva, però també amb equipaments per a usos adaptables i espais escènics.

El procés participatiu "Fem parc!" va estar dinamitzat per la Cooperativa *estel i va ser guardonat a la 12a edició dels Premis AJAC, convocats per l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya.

Edicions locals