El jaciment de Ca l'Estrada, Bé Cultural d'Interès Local

L'Ajuntament de Canovelles treballa per museitzar la troballa neolítica, al soterrani de l'escola Els Quatre Vents

Cultura, Societat

El jaciment de Ca l'Estrada, Bé Cultural d'Interès Local
El jaciment de Ca l'Estrada, Bé Cultural d'Interès Local

Canovelles

L'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, dins del programa d'Estudis i Projectes, ha realitzat l'informe per a la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) del jaciment arqueològic de Ca l'Estrada, a Canovelles. Es tracta d’una protecció individual, singular, extraordinària i urgent d’un bé immoble rellevant d’un municipi.

De Ca l’Estrada, la Diputació destaca el bon estat de conservació, amb dues cabanes amb solera de pedres i una àrea funerària, amb una gran diversitat de la resta d’estructures arqueològiques integrants. "Aquests elements fan que es tracti d’un dels poblats neolítics més complet i més ben conservat de mitjans del V mil·lenni aC que hi ha a Catalunya", afirma l'Oficina de Patrimoni.

L'informe es va lliurar el novembre de l’any passat i la declaració de l’Ajuntament de Canovelles com a BCIL es va realitzar el 28 de gener d’enguany. Ara l'OPC ha emès l'informe favorable.

De fet, aquest febrer l'Ajuntament de Canovelles va presentar el projecte de museïtzació del jaciment, que es troba al soterrani de l'escola Els Quatre Vents, a la direcció del centre. El projecte preveu l’actuació a dos espais diferents: el soterrani, que es vol convertir en un espai visitable, i el vestíbul del centre educatiu, on es vol instal·lar la reproducció d’una de les cabanes.

Concretament, a l’espai del vestíbul de l’escola es proposa la instal·lació d’una rèplica d’una cabana neolítica, tal com podrien ser les que es van trobar, i de plafons explicatius sobre el jaciment. Pel que fa a la part inferior, on es conserven part de les restes in situ, es proposa una intervenció per recuperar i consolidar les restes, actualment cobertes amb geotèxtil i terres. A més, es pretén realitzar un gran mural a la paret nord on es recreï el poblat neolític de Ca l’Estrada, recrear una de les tombes a escala real, i instal·lar dues vitrines amb el material arqueològic trobat.

El projecte de museïtzació ha estat realitzat per l’empresa d’arqueologia i patrimoni Arrago SL i, més concretament, per Joana Melo i Jordi Roig, director de la intervenció arqueològica del 2016 en què es van trobar les restes. A més, el document inclou un càlcul aproximat de què costaria fer realitat el projecte i que ascendeix a prop de 32.000 euros. Ara, i amb el projecte ja redactat, l’Ajuntament de Canovelles té previst fer els passos pertinents per poder començar a museïtzar l’espai a finals d’aquest 2021.

Edicions locals