El Circ Cric torna a obrir per celebrar els 40 anys de vida
L'11è festival se celebrarà del 14 d'abril al 4 de juliol i inclourà el nou espectacle de Tortell Poltrona
Sant Esteve de Palautordera
El 23 d’abril es compliran 40 anys de la primera actuació que el Circ Cric va fer al Parc Central de Mataró. Per celebrar-ho, ha anunciat la represa de la seva activitat –aturada durant un any– i ha presentat una nova edició del Festival Circ Cric al Montseny, que se celebrarà entre el 24 d’abril al 4 de juliol concentrant, un any més, la seva programació durant els caps de setmana, i donant un protagonisme especial al públic jove i a la natura, que sempre hi ha fet binomi amb el circ.
Tortell Poltrona, director del Circ Cric, i Montserrat Trias, directora artística del Circ Cric, han explicat que “enfoquem aquesta temporada 2021 amb espectacles i activitats per a tothom i una programació de propostes i festes de celebració que anirem convocant a mesura que les condicions ho permetin”. L’organització es planteja la realització d’una festa dels 40 anys d’història del Circ Cric i l’acollida d’espectacles d’artistes i companyies nacionals i internacionals. Però, arran de la situació derivada de la pandèmia, aquestes propostes s’aniran definint i anunciant durant les properes setmanes i mesos, segons les circumstàncies.
Sí que hi ha confirmat al festival Què Bèstia!, el nou espectacle de Tortell Poltrona & Cia, que se celebrarà tots els dissabtes del 24 d’abril al 3 de juliol a les 18 h. Inspirat en els grans pallassos d’inicis i de mitjans del segle XX, l’espectacle presenta situacions absurdes i gags que faran petar de riure. Què bèstia! és un homenatge a aquells personatges fantàstics que van fer riure els avantpassats on no faltarà la música i els vestuaris vintage de la famosa nissaga dels Germans Martini.
Per altra banda, els diumenges del 25 d’abril al 4 de juliol a les 12 h, el Circ Cric i Tortell Poltrona presentaran el CATACRIC.40, un espectacle de circ de gran format amb música en directe per a tots els públics. Set pallassos seran els conductors d’un espectacle que desafia amb sensibilitat i comicitat l’etern repte humà de l’equilibri, la gravetat i el sentit comú. Una proposta contemporània plena de recerca i poesia escènica, que commemorarà també “els 40 anys de Catacrics i Catacrecs sota la lona del Circ Cric”. L’espectacle comptarà amb els pallassos i músics Tortell Poltrona, Titat (Montserrat Trias), Bobas (Boris Ribas), Luara Mateu, Brunette Bros (Lisa Madsen, Maria Solà i Luca Tapino) i els acròbates: Asvin López, Toni Gutiérrez, Marina Benites, Fernando Melki, Fifi Rossenblat.
'Brins de safrà' per als més joves
La programació d’aquesta 11à edició també posarà el focus en el públic jove i adolescent, per qui reserva els divendres al vespre del 14 de maig al 2 de juliol. De la mà de la petita de la casa, Luara Mateu i Trias i el creador de contingut Joan Grivé i Grau, el Circ Cric oferirà Brins de Safrà, un sopar-espectacle per apropar el circ i l’art del pallasso als més joves. Mateu i Grivé presentaran un accidentat viatge a tota vela cap als orígens de la cuina i les rutes comercials de la dieta mediterrània alhora que qüestionaran quins esdeveniments històrics ens han fet arribar a la situació, extrema, en la que ens trobem com a societat. Aquest espectacle va dirigit a tots els públics, però especialment al públic jove, com a un dels col·lectius oblidats de la pandèmia.
“Créixer i forjar-te com a persona en un moment així, ho fa tot més complicat i esfereïdor. Poc se’n parla dels joves i adolescents, de com ens està afectant tot plegat a la personalitat, caràcter i al futur. La incertesa, la impotència, la falta de visió en un futur més amable ens fan difícil ser esperançadors i és per aquest motiu que necessitem més que mai un espai per riure, per trobar la calma en la rialla, respirar i reflexionar”, expliquen Joan Grivé i Luara Mateu.
Propostes sobre el binomi circ i natura
Per complementar la programació d’aquest 11è Festival Circ Cric al Montseny, presenta dues propostes sobre el binomi circ i natura. Perquè “volem que la natura que ens envolta sigui un actor/actriu amb més presència a les nostres programacions, perquè la natura també és cultura” afirma Montserrat Trias. “Alhora des del Circ Cric tenim la voluntat d’oferir una possibilitat a la ciutadania per reconnectar de manera sana amb la natura, fet que ara és més necessari que mai després d’aquest any de pandèmia”.
En aquest sentit, els diumenges al matí del 25 d’abril al 4 de juliol, el Festival Circ Cric presenta l’activitat infantil Circ i Natura, una màgica aventura, formada per una passejada guiada i tranquil·la a la llera de la Tordera i descobrir el circ dins la natura. En acabat, els participants podran gaudir de l’espectacle Catacric.40 amb Tortell Poltrona & Cia. Cada sessió tindrà places limitades que caldrà reservar.
Per els més grans, enguany el Circ Cric estrena l’activitat La Natura ens parla, de la mà del científic ambiental Martí Boada i Tortell Poltrona. Els dissabtes i diumenges a partir de maig, tot aquell qui ho desitgi podrà gaudir d’un recorregut autoguiat pels paratges de l’entorn del Circ Cric. Els participants descobriran diferents codis QR a través dels quals es podrà accedir a informació i converses entre Martí Boada (geògraf i naturalista, referent en Ciències Ambientals que forma part del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient) i Tortell Poltrona que explicaran de manera científica i divertida les característiques i particularitats dels individus que habiten el bosc de ribera de la llera de la Tordera. Els participants també podran complementar l’activitat amb un petit quadern de camp que els farà de guia i on podran plasmar tot allò que els hi sigui rellevant.
La represa, la Trobada Universos Ambulants
El Circ Cric reprendrà l'activitat del 25 al 28 de març amb la primera edició de la Trobada Universos Ambulants, que se celebrarà a Sant Esteve de Palautordera. Es tracta d’una iniciativa organitzada per l’Associació d’Empreses de Circ de Creació amb la voluntat de promoure un punt de trobada entre els creadors de circ i el seu públic, poder seguir construint comunitat i reivindicar la seguretat i essencialitat de la cultura. En aquest sentit, Universos Ambulants presenta la primera trobada de carpes i espais escènics en una primera edició que pretén ser l’inici d’un festival itinerant que realitzarà futures edicions en altres territoris de l’estat.
De la mateixa manera, de cara a la tardor, el Circ Cric ja prepara una nova edició del Festival Internacional de Pallasses, concebut com a trobada anual d’intercanvi i reflexió de les dones que han fet de la pallassa una opció de vida, i un festival convertit en referent internacional que potencia la comicitat amb una mirada femenina.