Els Arxius de Mollet i Montornès, amb la Volta Ciclista de Catalunya centenària

Els arxius municipals baixvallesans col·laboren en una mostra virtual, 'La Volta: 100 anys de ciclisme i arxius'

Esports

. Sortida d'una cursa ciclista, a la plaça de l'Església, a la dècada de 1920
. Sortida d'una cursa ciclista, a la plaça de l'Església, a la dècada de 1920 | Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès

Mollet del Vallès, Montornès del Vallès

Els arxius municipals de Mollet i Montornès han aportat imatges fotogràfiques a la mostra La Volta: 100 anys de ciclisme i arxius, on han col·laborat un total de 41 arxius d'arreu de Catalunya. L’emblemàtica Volta Ciclista a Catalunya celebra 100 anys d’història el 2021 i per això la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, en el marc del projecte Fem Esport / Fem Arxiu, ha promogut una exposició virtual amb imatges històriques de la prova. De fet, fa tan sols una setmana el pas de la ronda catalana va ser pel Vallès Oriental, passant pels carrers baixvallesans de Parets i Montmeló. 

La mostra està dividida en dues parts. A la primera, els especialistes en arxivística Quim Carreras, Andreu Galera i Andreu Gurrera, vinculats al món del ciclisme, reflexionen sobre la història d’aquest esport i el seu paper en la societat, a la vegada que destaquen la tasca dels arxius històrics en l’àmbit esportiu. A la segona part, les persones interessades poden recórrer les set etapes de la Volta, cadascuna acompanyada de textos, cartells, fotografies i vídeos. Precisament, en l'etapa setena hi ha mostres del pas de la ronda catalana per terres vallesanes, amb imatges aportades pels arxius municipals de Mollet i Montornès, del passi de la Volta de Catalunya.

Pots consultar l'exposició virtual en aquest enllaç.

Mollet, curses i fabricació de bicicletes

Mollet no només té una llarga tradició en el món del ciclisme sinó també en la fabricació de bicicletes. A partir de la dècada de 1920, Rabasa, Solà, Isern, Filbà, Basolí, entre altres, obrien petits tallers de reparació. D'entre els ciclistes locals, destaca Teodor Montenys, que el 1926 guanya la volta al País Basc; Pedro Torres, guanyador del premi de muntanya del Tour 1976); Melcior Mauri, crescut a la pedrera del Mollet, es proclama campió d’Espanya l’any 1991; o Pelegrí Pi, que el 1981 és proclamat campió del món de veterans

Montornès i curses per la Festa Major

A partir dels anys 40 del segle XX, a Montornès va créixer l’afició al ciclisme, de manera que va ser un dels esports que més interès despertava entre els montornesencs. Tant era així que va ser el primer esport, junt amb el futbol, que es va introduir en la Festa Major, amb la celebració d’una cursa en les vies pavimentades dels voltants del poble. L’any 1981 es fundà el Club Ciclista Montornès que no falla mai en l’organització de curses per la Festa Major, algunes de les quals són de caràcter provincial. Hi destacà el veterà Ramon Verdaguer. L’any 1994, la Volta a Catalunya passà per Montornès, circumstància que s’ha repetit ja al segle XXI.  

 

 

 

 

Entre els 41 arxius comarcals i municipals que han aportat documents a la mostra hi ha el de Montornès del Vallès. Concretament, hi ha col·laborat amb 10 instantànies que la ciutadania pot visualitzar a l’apartat corresponent a l’etapa 7 de la competició. Les imatges, d’autors com J. Rufo, Manuel Marín i J.A Jiménez, mostren ciclistes abans de la sortida, al seu pas per Montornès i també participants en la cursa de Festa Major. Podeu veure tots els documents relacionats amb el poble a l’enllaç adjunt.

Edicions locals