ERC i la CUP acorden aturar la instal·lació de parcs solars i eòlics en espais agraris

Els cupaires reclamen la derogació del decret 16/2019 d'impuls a les energies renovables i l'elaboració d'una nova llei de transició energètica

Societat

El diputat de la CUP Dani Cornellà, a Santa Agnès de Malanyanes
El diputat de la CUP Dani Cornellà, a Santa Agnès de Malanyanes

ERC i la CUP han arribat a un acord per aturar la proliferació de parcs solars fotovoltaics o eòlics arreu del territori de cara a la nova legislatura. Així ho ha explicat el diputat de la CUP Dani Cornellà en una visita als terrenys agrícoles de Santa Agnès de Malanyanes on una empresa energètica ha sol·licitat la instal·lació d’un gran parc solar de fins a 50 hectàrees.

L’acord d'ERC i la CUP preveu aturar les instal·lacions en marxa i una moratòria en la concessió de noves llicències, que darrerament s’estan multiplicant d’acord amb el decret 16/2019 aprovat pel Parlament la legislatura passada. “Aquest decret permet continuar amb un model depredador que obre les portes als oligopolis i les grans empreses energètiques per treure benefici del sol o el vent”, deia Cornellà, qui afegia que “la pressa per desenvolupar aquests projectes està vinculada als fons Next Generation”, uns fons europeus que “aniran a les grans empreses i no serviran per democratitzar i aproximar l’energia al territori”.

Cornellà considera que el decret “és un atac a l’autonomia municipal, com demostra el fet que la majoria d’ajuntaments afectats hi estan en contra”, i que “obre la porta a l’especulació del sòl agrícola, un sector que ja fa anys que recula”. En aquest sentit, alertava, “no ens podem permetre perdre més territori, i menys a mans d’aquestes grans centrals en detriment del treball cap a la sobirania alimentària”.

Gran impacte ambiental

Per als cupaires, aquestes instal·lacions tenen un “gran impacte ambiental” i “són totalment innecessàries”. “El medi natural del Vallès Oriental ha estat històricament castigat per la construcció d’urbanitzacions, polígons o infraestructures, i ara està amenaçat per aquests macroparcs”, apuntava Irene Puig, regidora de la Garriga, on darrerament també s’hi han projectat dos parcs solars. “Volem garantir-nos l’energia, però també aliments. No podem canviar l’agricultura per plaques solars”, afegia.

A més, la CUP també denuncia la seva massificació en àrees concretes, “sovint molt allunyades dels centres de consum energètic d’aquesta producció”. Per això proposa instal·lacions de petit format a les teulades dels habitatges, els equipaments municipals o les zones industrials, “espais que ja han estat transformats”. Per tot plegat, segons els cupaires, la moratòria ha d’anar acompanyada de la derogació del decret 16/2019 i de l’elaboració d’una nova llei de transició energètica “que es consensuï amb el municipalisme, que respongui a les necessitats del territori i que tingui en compte les entitats ecologistes”.

Edicions locals