Desmantellat a Canovelles i la Roca un grup que falsificava targetes bancàries

S'utilitzaven per fer compres a comerços de Granollers i rodalia per valor d'uns 20.000 euros

Societat

El material i diners decomissats a Canovelles i la Roca
El material i diners decomissats a Canovelles i la Roca | Mossos d'Esquadra

Canovelles, Roca del Vallès, la

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que estava especialitzat en les estafes conegudes com phishing –aconseguir les dades bancàries per ús fraudulent–. S'han detingut a Canovelles i la Roca un menor d'edat i dos homes de 60 i 43 anys com a presumptes autors del delicte d'estafa amb targetes i falsificació de moneda i efectes timbrats.

La investigació es va iniciar a finals de l’any 2020 quan es van detectar operacions i compres realitzades en diferents establiments de la zona de Granollers amb targetes de dubtosa procedència. Quan els investigadors van investigar aquestes targetes es van adonar que eren targetes clonades, ja que els titulars que hi constaven disposaven de les seves targetes originals i mai els les havien sostret.

Quan els estafadors aconseguien de forma fraudulenta les dades de les targetes de les seves víctimes en feien un duplicat i n’usurpaven la identitat bancària. L’objectiu era, d’una banda, accedir als codis de validació operativa enviats per les entitats bancàries que els permetrien comprar i, de l’altra, evitar que la víctima s’adonés que s’usaven els seus diners a través de les  targetes de crèdit que hi estaven vinculades.

La investigació ha posat en relleu que la cúpula de l’organització la conformaven els dos detinguts adults, un dels quals tenia els coneixements tècnics per crear els webs falsos que servirien per conduir a l’engany la víctima i aconseguir les seves dades bancàries (phishing), així com per fer els enviaments massius d’SMS. A banda, comptaven amb dos assistents logístics, que s’encarregaven de proporcionar la infraestructura necessària per poder dur a terme l’estafa. El grup va arribar a defraudar més de 20.000 euros amb compres a comerços de Granollers i rodalia.

Amb tots els indicis, el 12 de maig els investigadors van realitzar entrades i escorcolls en els domicilis en què el grup feia aquesta activitat il·lícita a la Roca del Vallès i a Canovelles. S’hi van localitzar diners en efectiu, ordinadors portàtils, 35 targetes blanques amb banda magnètica i xip preparades per clonar, tres gravadors de banda magnètica, quatre lectors de gravadors per targetes, documents amb dades de targetes bancàries de les víctimes i dispositius mòbils d’alta gamma,  molts dels quals precintats, que s’havien comprat amb els diners de les víctimes.

Els agents van detenir tres persones, dos adults i caps del grup i un menor d’edat que va passar a disposició de Fiscalia de Menors. Els dos arrestats adults van passar a disposició judicial el 4 de març i el jutjat va decretar presó per als dos.

La investigació continua oberta amb l’objectiu de determinar l’abast de l’estafa pel que fa a les víctimes.

Edicions locals