Joan Fontcuberta estrenarà dissabte el mural gegant sobre el confinament

El projecte d'Òmnium i el festival Cruïlla s'instal·larà a Igualada, en homenatge als treballadors que lluiten contra la pandèmia

Cultura

Joan Fontcuberta al seu estudi de Roca Umbert
Joan Fontcuberta al seu estudi de Roca Umbert | Albert Segura / ACN

ACN

L'artista resident a Roca Umbert Joan Fontcuberta ultima els detalls del mosaic gegant que retrà homenatge als treballadors que es van situar a primera línia durant els dies més durs de la primera onada de la pandèmia a Catalunya. Juntament amb Òmnium Cultural i el Festival Cruïlla, van idear un homenatge que quedarà instal·lat de manera permanent i que il·lustrarà 11 persones de diversos col·lectius –entre els quals el granollerí Ramon Aumedes del taller Sarandaca, veí de l'espai que el fotògraf té a la Fàbrica d'Arts–.

Les imatges es formen a partir d'unes 40.000 petites fotografies quotidianes del dia a dia del confinament i que han enviat unes 15.000 persones. L'element, que està imprès sobre ceràmica, quedarà oficialment inaugurat dissabte a la plaça de Cal Font d'Igualada, com homenatge a la Conca d'Òdena, on es van registrar els primers casos de covid massius del país.

Sota el títol Mirades des del confinament, l'obra la configuren 11 panells amb una llargada de 42 metres on s'il·lustren representants d'alguns col·lectius que van ser al peu de canó durant el confinament, com una conductora d'ambulàncies, una botiguera o una infermera, totes elles persones anònimes, amb l'excepció del president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Tots ells fan una lletra amb la mà en el llenguatge de signes, que una rere l'altre crea la paraula 'solidaritat'.

"Aquest és un projecte de participació popular que es concreta amb la construcció d'aquest mural fet amb milers de fotos, una contribució d'aquells que lliurement s'hi han sumat per il·lustrar algunes de les vivències que van tenir durant el confinament", explica Fontcuberta. En els darrers mesos ha estat treballant en aquest projecte des del seu taller a l'antiga fàbrica Roca Umbert, on ha recollit les fotografies per convertir-les en el fotomosaic gegant.

Per poder-hi participar no hi havia cap condicionant. "Vam demanar que ens enviessin tantes fotos com volgués la gent, i que les haguessin fet durant el confinament, hi havia carta blanca, i en vam rebre 64.000 de 15.000 participants, de les quals n'hem fet servir unes 40.000", detalla.

Gossos, gats, roses per Sant Jordi, receptes de cuina, videotrucades, missatges de "bona nit" i de "bon dia" amb tot d'animalons, i fins i tot alguna fotografia pujada de to formen part d'aquest llegat que es podrà contemplar a partir del 17 de juliol a Igualada.

El procés va començar amb la creació dels retrats dels grans protagonistes, i un cop triats, es va aplicar un procediment a través d'un programa informàtic per a crear fotomosaics amb l'objectiu d'elegir les fotografies que els ciutadans havien enviat per ubicar-les sobre les tessel·les. A partir d'un algoritme, s'han escollit les imatges utilitzant criteris per a mesurar el color, el to o la densitat de les imatges, per després imprimir-les amb una tècnica amb un procés de recobriment determinat per a peces ceràmiques. Així, la imatge queda permanentment integrada i pot resistir al pas del temps i la meteorologia, així com pintades o atacs menors.

"L'obra es pot considerar un document i un monument, perquè és un mirall d'una sèrie d'experiències que dins del confinament expliquen de manera visual què va passar, i a la vegada és un homenatge a uns col·lectius que ho van passar malament", considera Fontcuberta.

 

Edicions locals