Santa Eulàlia de Ronçana acull l'11a Fira del Tomàquet

S'hi faran visites a l'hort de l'Espelt, tasts de varietats antigues i tallers familiars, entre altres activitats

Societat

Santa Eulàlia de Ronçana acull l'11a Fira del Tomàquet
Santa Eulàlia de Ronçana acull l'11a Fira del Tomàquet

Santa Eulàlia de Ronçana

Aquest cap de setmana el Centre Cívic i Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana acollirà l'11a edició de la Fira del Tomàquet, que l'any passat es va haver de suspendre arran de la pandèmia, i que enguany s'ha adaptat a les mesures sanitàries per garantir tant la fira com les activitats paral·leles programades.

Els visitants de la Fira, organitzada pel Consell Comarcal, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i Llavors Orientals, obtindran el llibret Varietats antigues de tomàquets del Vallès i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesana.

Entre altres activitats, es podran fer les visites guiades a l’hort de l’Espelt a càrrec de Llavors Orientals (dissabte a les 9.15 o a les 11.15 h), tallers familiars a càrrec de l'associació de productors ecològics Agromosaic (10.15 h), tasts de varietats antigues a càrrec d'Slow Food Vallès (11,45 h), un showcooking a càrrec del Gremi d’Hostaleria o assistir i degustar el gaspatxo Termal, elaborat amb aigües mineromedicinals de Caldes de Montbui i amb tomàquets de proximitat (13 i 12.15 h).

També a les 12.15 h, però de diumenge, es farà la presentació del projecte Conserves de tomàquet feta amb Tomàquets de varietats locals, a càrrec de Llavors Orientals.

Cal fer inscripció prèvia per a totes les activitats, per garantir el control d'aforament.

Concurs de cuina

Enguany, la Fira acollirà també a segona edició del Concurs de cuina del tomàquet de varietats locals i del producte de proximitat. Es farà diumenge a les 13 h i ja es poden consultar les bases. Participar-hi és gratuït i ho poden fer totes les persones aficionades a la cuina, excepte els professionals de la restauració.

Hauran de presentar el seu plat a les 12.30 h al punt d'informació de la fira, on disposaran de fogons per si volen escalfar el plat. Tothom qui hi participi rebrà un davantal commemoratiu.

El concurs inclou dues categories: plat fet amb tomàquet cru i pla fet amb tomàquet cuinat, però ambdues han de ser amb tomàquets de varietats locals.

Caldrà entregar un sobre amb el nom i varietats de tomàquets que s'han fet servir, la recepta i les dades personals de la persona autora. La recepta també es pot enviar per correu electrònic a [email protected].

Una vegada recollits els plats, s'exposaran al públic i el jurat, format per reconeguts professionals del món de la gastronomia i les dues persones guanyadores de la darrera edició, faran un tast per deliberar els plats guanyadors. S'entregarà a la persona guanyadora de cada categoria una estada de cap de setmana al Vallès Oriental, valorada amb 150 euros.

A més, diumenge a la mateixa hora hi haurà música en directe amb els músics de Santa Eulàlia Francesc Torner i Xavi Sada, i el grup Sí senyor.

Edicions locals