Santa Eulàlia de Ronçana acull l'11a Fira del Tomàquet
S'hi faran visites a l'hort de l'Espelt, tasts de varietats antigues i tallers familiars, entre altres activitats
Santa Eulàlia de Ronçana
Aquest cap de setmana el Centre Cívic i Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana acollirà l'11a edició de la Fira del Tomàquet, que l'any passat es va haver de suspendre arran de la pandèmia, i que enguany s'ha adaptat a les mesures sanitàries per garantir tant la fira com les activitats paral·leles programades.
Els visitants de la Fira, organitzada pel Consell Comarcal, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i Llavors Orientals, obtindran el llibret Varietats antigues de tomàquets del Vallès i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesana.
Entre altres activitats, es podran fer les visites guiades a l’hort de l’Espelt a càrrec de Llavors Orientals (dissabte a les 9.15 o a les 11.15 h), tallers familiars a càrrec de l'associació de productors ecològics Agromosaic (10.15 h), tasts de varietats antigues a càrrec d'Slow Food Vallès (11,45 h), un showcooking a càrrec del Gremi d’Hostaleria o assistir i degustar el gaspatxo Termal, elaborat amb aigües mineromedicinals de Caldes de Montbui i amb tomàquets de proximitat (13 i 12.15 h).
També a les 12.15 h, però de diumenge, es farà la presentació del projecte Conserves de tomàquet feta amb Tomàquets de varietats locals, a càrrec de Llavors Orientals.
Cal fer inscripció prèvia per a totes les activitats, per garantir el control d'aforament.
Concurs de cuina
Enguany, la Fira acollirà també a segona edició del Concurs de cuina del tomàquet de varietats locals i del producte de proximitat. Es farà diumenge a les 13 h i ja es poden consultar les bases. Participar-hi és gratuït i ho poden fer totes les persones aficionades a la cuina, excepte els professionals de la restauració.
Hauran de presentar el seu plat a les 12.30 h al punt d'informació de la fira, on disposaran de fogons per si volen escalfar el plat. Tothom qui hi participi rebrà un davantal commemoratiu.
El concurs inclou dues categories: plat fet amb tomàquet cru i pla fet amb tomàquet cuinat, però ambdues han de ser amb tomàquets de varietats locals.
Caldrà entregar un sobre amb el nom i varietats de tomàquets que s'han fet servir, la recepta i les dades personals de la persona autora. La recepta també es pot enviar per correu electrònic a [email protected].
Una vegada recollits els plats, s'exposaran al públic i el jurat, format per reconeguts professionals del món de la gastronomia i les dues persones guanyadores de la darrera edició, faran un tast per deliberar els plats guanyadors. S'entregarà a la persona guanyadora de cada categoria una estada de cap de setmana al Vallès Oriental, valorada amb 150 euros.
A més, diumenge a la mateixa hora hi haurà música en directe amb els músics de Santa Eulàlia Francesc Torner i Xavi Sada, i el grup Sí senyor.