La Festa Major de Blancs i Blaus torna sense competició, però recupera la litúrgia pròpia

Les colles han treballat conjuntament una programació diària de concerts i les entitats de cultura popular s'han adaptat a la situació sanitària

Cultura

La Festa Major de Blancs i Blaus torna sense competició, però recupera la litúrgia pròpia
La Festa Major de Blancs i Blaus torna sense competició, però recupera la litúrgia pròpia

La Festa Major de Blancs i Blaus, que se celebrarà del 21 al 29 d'agost, se celebrarà amb un format més reduït, adaptat a la situació de pandèmia, i sense competició, però mantindrà el relat i la litúrgia pròpia de la festa granollerina, amb el toc d'inici i els castells de focs finals, i amb la majoria dels elements festius habituals.

Roca Umbert ha acollit aquest vespre la programació del programa que, tot i les noves restriccions actuals, "només ha calgut modificar mínimament algun horari, però tots els actes previstos es mantenen", ha indicat la regidora de Cultura, Maria Villegas, qui ha assegurat que tant el consistori com les entitats han estat "prudents".

Tots els actes, doncs, tindran control d'aforament, de manera que caldrà reservar entrades prèviament. Es podrà fer a partir de les 10 del matí del 22 de juliol a blancsiblaus.cat, i també els dies 22 i 23 de juliol i 26 i 27 d'agost a les taquilles del Teatre Auditori.

La festa també canviarà alguns espais habituals per indrets més amplis, com la plaça Barangé, Roca Umbert, el parc Torras Villà, el parc de Ponent i el Parc Firal. Aquest darrer acollirà els concerts joves organitzats per la Comissió de la Festa, amb Zoo i Mishima.

La música també serà protagonista cada dia de la festa, amb un concert diari organitzat conjuntament per Blancs i Blaus. Així, pel parc de Ponent hi passaran El Pony Pisador i Catfolkin, amb una primera nit folk; el reggae contemporani de Roger Santaeugènia i The Gramophone All Stars Big Band; el hip hop de 31FAM i Still III; la música més caribenya de Maruja Limón i CapiNàs; els cantautors Exceso i Tacho, i la rumba amb Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, i Pelat i Pelut. El darrer vespre, la música es traslladarà al Torras Villà amb Sabana i Ginestà, i divendres hi haurà una matinal familiar amb Reggae per Xics.

"Aquest any hem anat més de la mà que mai. Necessitem recuperar la cultura, encara que sigui amb aforament limitat", ha exclamat la cap de la colla blava, Jenni Moreno. Amb tot, ha volgut deixar clar que "l'any que ve blaus anirem a totes a per la quarta", ha etzibat al cap de la colla blanca, Xavi Raich, qui ha recordat que, tot i no competir, es recupera el pique entre la Guspira i la Gralla. A més, també es farà una activitat familiar per preparar els propers rajolers, en què petits i grans podran aprendre amb els rajolers actuals de Blancs i Blaus a fer maons i cairons.

Les colles també han preparat un gruix d'actes de producció pròpia, com el XaiFest, el combat de glossa i el Correaigua dels Blancs, i la Blau Night Show, l'espectacle de dansa de Pinkblaus i el Vine a ballar la rata de Blancs, entre d'altres.

La cultura popular també present

"A banda de les colles, no s'entendria la festa sense les entitats de cultura popular", deia el cap d'Acció Cultural de l'Ajuntament, Marcel Oliveres, qui agraïa com s'han adaptat en unes circumstàncies "especialment dures per a la cultura de carrer". Amb tot, Diables, Passaltpas, Drac de Granollers, Agrupació Sardanista, Olla dels Pobres, Amics dels Gegants i els Capgrossos, Xics i l'Esbart tindran un dia per a les seves activitats, adaptades al context pandèmic.

A més, amb el retorn de la festa major també s'ha recuperat una litúrgia granollerina, que començarà el primer dissabte amb el toc d'inici, i que ha adaptat moments com el lluïment de les colles, el repte, i el lluïment dels elements de cultura popular.

"Volem viure la festa i la farem. Tenim força i ganes, però hem de recordar d'on venim", ha dit l'alcalde, Josep Mayoral, que ha posat sobre la taula les darreres dades epidemiològiques, i ha demanat tenir-les en compte. Amb tot, ha assegurat que en una reunió, el conseller Argimon va demanar als ajuntaments mantenir les festes majors però "adaptant-les a la realitat".

També el cartell de la Festa Major de Blancs i Blaus d'enguany, dissenyat per Núria Vila, s'ha adaptat a les circumstàncies i proposa "preparar-nos, posicionar-nos, per quan puguem tornar a competir", diu l'autora, que ha proposta una desena de models per convidar a decorar la ciutat de blanc i blau, i construir la festa entre tots. "No competim, però ens entrenem", diu una de les imatges.

Edicions locals