Reptes amb càrrega irònica en una Festa Major sense competició

El cant de la Guimbada segella una Mostra de Lluïment a l’espai alternatiu de Roca Umbert

Cultura

Dos instants dels respectius reptes de Blancs i Blaus
Dos instants dels respectius reptes de Blancs i Blaus | Xavi Solanas


Hi havia expectació per veure com es plantejava la posada de llarg d’aquesta edició de la Festa Major, marcada per l’excepcionalitat del moment. L’ampli escenari instal·lat a la zona d’aparcament de Roca Umbert Fàbrica de les Arts ha permès una bona circulació i visibilitat, però l’incombustible presentador Pep Callau -amb gairebé trenta anys de fidelitat a la festa granollerina- ha hagut d’engrescar al públic per vèncer la fredor ambiental. El caliu ciutadà que aporten els carrers del centre i, sobretot, l’espai de la plaça de la Porxada, s’han trobat a faltar.

En una edició sense competició, les colles han plantejat els seus respectius reptes de manera molt diferent, amb humor àcid però sense desafiaments explícits. Blaus han optat per una proposta minimalista, amb l’escenari despullat i un format de monòleg a càrrec d’Uri Puig, amb una gran càrrega irònica. L’objectiu ha estat el de proporcionar alguns consells per motivar a la colla rival, ja que, tal com ha recordat, “Blancs fa cinc anys que no guanya la Festa Major. I espòiler… aquest tampoc la guanyarà!”
En acabat, el reptador Blau ho ha resumit dient que “per guanyar la Festa Major cal farra, cultura, enginy, revolta i sentimiento.

Blancs per la seva banda han muntat una doble escenografia per ambientar una mena de repte teatralitzat, “un conte que passa a una ciutat llunyana que s’assembla molt a la nostra” i on durant la Festa Major s’enfronten dues colles, els Crancs i els Braus.
En el primer escenari s’ha mostrat com van viure els mesos de confinament tres joves l’any passat, “mentre pensaven que potser hi hauria Festa Major”. El segon ha estat una recreació esbojarrada de com es va viure des de dins de l’ajuntament la cancel·lació d’una programació festiva anomenada la Patèntesi.

On totes dues colles sí que han coincidit és en la decepció per la Festa Major “amb cometes” que enguany ens ha tocat viure. L’enuig per l’anul·lació del (Parèntesi) i en canvi el manteniment del mercat del dijous, l’estiu passat, encara cuegen. Pels Blancs la reflexió final és que “en aquesta ciutat el gintònic l’heu d’anar a fer al mercat.

Una ‘cercavila’ d’aparador

Abans ha tingut lloc l’acte de lluïment de les colles. Els Draguets de Blaus l’han inaugurat, no sense abans deixar clar que “aquesta no és la Festa Major de Blancs i Blaus. No ens agrada aquest format, perquè les festes populars són per a tothom, són per estar a prop, són per compartir.
S’ha produït un moment especialment emotiu -i llargament aplaudit- quan les Bastoneres han dedicat el ball del Farras a la memòria de l’Úrsula Gontán, una integrant de Blauchirris que va morir fa un mes.
El ball conjunt dels gegants Galí i Biscarri ha donat pas a les colles de Blancs, on dues aparicions de signe oposat han encès puntualment els ànims: el ball de la Guspira i l’aparició del Basser evolucionant amb la vibrant música del Correaigua, taral·lejada per tot el públic posat dempeus.

Al voltant d’unes quatre-centes persones assegudes i sense poder beure ni menjar han aplaudit cada una de les presentacions. La mostra ha estat ben organitzada, amb control d’accés, un servei d’ordre i un seguit de cadires amb distància disposades al voltant d’un escenari central quadrat i un escenari addicional pels músics i les projeccions. L’acte ha estat retransmès en directe per Vallès Oriental Televisió i l’emissió també s’ha pogut seguir a través d’una pantalla gegant instal·lada a la plaça dels Recanvis, especialment pensada pels membres de la colles.
La tarda ha regalat algunes imatges insòlites, com la gent que treia el cap per damunt de la tàpia per seguir la festa des del carrer; alguns membres de la junta de Blancs escombrant les restes de confeti de l’escenari o la desinfecció de l’interior dels gegants entre uns portadors i els següents.

Edicions locals