Blancs i Blaus acorden homenatjar al sector sanitari en el seu pregó conjunt

Alcalde i pregoner coincideixen en assenyalar la Festa Major com una ‘vacuna’ en clau de futur

Cultura

Rafael Lledó, director de l’Hospital General de Granollers, en un moment del seu pregó
Rafael Lledó, director de l’Hospital General de Granollers, en un moment del seu pregó | Xavi Solanas

Abans de donar pas a la intervenció de l’alcalde de la ciutat i al pregoner, els músics de la Big Band de Granollers dirigits pel mestre Martí Ventura han interpretat la sintonia de la sèrie Missió impossible. Una elecció musical irònica en un context en què colles, entitats i comissió estan fent mans i mànigues per tirar endavant aquesta Festa Major, i fer-ho de la millor manera possible. Aquest gran esforç col·lectiu s’ha pogut apreciar en la mostra de lluïment i el pregó, molt participada pel públic i viscuda de nou amb una barreja d’estranyesa i emoció.

L’alcalde Josep Mayoral ha refermat la raresa del moment que vivim i l’enyor per algunes senyes d’identitat de la ciutat: “ens ha faltat l’element més important: la Porxada plena, aquest caliu. No és la Festa Major que haguéssim volgut, però és la que hem pogut fer. Un pont cap al 2022.
Mayoral ha fet una crida a la prudència a la responsabilitat per vèncer al virus i ha dedicat un agraïment molt especial a les colles i a les entitats. “Farem aquesta Festa Major fantàstica l’any que ve, segur”, ha promès.

Tot seguit s’ha viscut un moment històric. Per primera vegada les colles de Blancs i Blaus s’han posat d’acord per organitzar un pregó conjunt. “Mai havia calgut que fos així”, ha recalcat el presentador Pep Callau. El pregoner fruit d’aquest consens ha estat el director de l’Hospital General de Granollers, Rafael Lledó.
Les colles han volgut reconèixer i homenatjar als professionals de la sanitat i Lledó -vestint una camisa blanca- ha parlat en representació d’aquesta “gran família” que formen els 1.750 treballadors del centre granollerí. “Volem retornar en aquest pregó dues emocions ben diferents: el condol per les persones que hem perdut per la covid i l'agraïment per la vostra complicitat, solidaritat i suport. El pregó pretén ser un homenatge, un record i una abraçada per a les persones que han patit els estralls més dolorosos de la malaltia.
El pregó també ha incorporat un vídeo amb testimonis d’alguns treballadors de l’hospital. Al final, Lledó també ha demanat “viure la festa sense por, però amb responsabilitat i seny. Avui comença el futur, un futur que ha de ser millor. I ho podem fer coincidir amb l’arrencada de la Festa Major. Hi ha un dia millor?

Les entitats, el gran actiu de la festa

Abans del pregó, l’esclat de vint-i-una salves llançades des del pati de l’Institut Carles Vallbona han inaugurat la mostra de lluïment de les entitats, encetada amb la sentida interpretació musical del Ball de Giravoltes, un dels grans elements absents d’aquesta Festa Major, davant la negativa dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers a fer ballar els gegants fora de la Porxada. 

La mostra ha tingut altres moments amb una intensa càrrega emotiva, en especial el solemne ball del Colom o l’aparició dels Gegants Vells i els Gegants Grossos.
Él més aplaudit ha estat l’entrada a plaça dels Xics de Granollers, que enguany compleixen els 30 anys de vida. A manca del tradicional pilar caminat, la colla castellera ha carregat i descarregat un pilar de 4 estàtic. La cap de colla, Irene Aguado, ha explicat que s’han vist forçats a ajornar la commemoració de l’aniversari fins a l’any que ve, però “quan ho puguem celebrar, ho donarem tot.
En contraposició, el moment més estrany -per insòlit- han estat contemplar les evolucions de la Colla Jove dels Diables de Granollers, cremant dalt de l’escenari instal·lat a Roca Umbert.
Dos elements no podien faltar, per acabar: l’encesa de la traca i el cant de la Guimbada.

Edicions locals