La colla de Diables fa escarni a tort i a dret en uns Versots amb convidat sorpresa

L’actor Toni Albà, en la pell de Joan Carles I, fa d’introductor

Cultura

Els Diables de Granollers han omplert l'aforament al Parc Firal
Els Diables de Granollers han omplert l'aforament al Parc Firal | Xavi Solanas

Són diables i van amb forca, però els de Granollers han disparat amb bala en una nova edició dels populars Versots. Aquest cop en un format generós al recinte firal, amb un gran escenari i davant un públic molt considerable. La colla ha aconseguit congregar unes 700 persones, que van esgotar les entrades només mitja hora després de ser posades a disposició.

Pocs abans de la mitjanit els tabals han ressonat a les fosques al Parc Firal, anant a l’encontre del Bailo, el portador del foc. Tot seguit la colla ha pujat dalt de l’escenari, envoltats per l’espessa boira vermella de les bengales fumejants.
I aleshores, vet aquí la sorpresa. La pantalla gegant ha projectat un missatge de l’actor Toni Albà en el seu paper característic de rei emèrit, però aquest cop vestit de Diable: “Desde mi paradero desconocido me llena de orgullo y satisfacción hacerle a este acto impío surreal introducción. De los Versots mucho no sé, aunque también os diré que de reinar ni idea y cuarenta años me marqué.

Els Versots han combinat textos repescats de l’any passat amb altres comentaris ben recents, com les pífies i caigudes del Pep Callau; el fenomen dels actes amb cadires reservades però buides; els botellots nocturns esbandits per la policia o l’aglomeració a l’exterior del concert de dilluns al Parc de Ponent, amb quatre-cents assistents i mil cinc-centes persones esperant a fora, segons els Diables.
En qualsevol cas, l’objectiu ha estat el mateix: no deixar canya dreta. Ja ho han advertit des de bon principi: “Avisats quedeu: cap figura respectable deixarem en peu. De mentides no en diem, que això ja ho fa el govern. Nosaltres només pregonem des del fons de l’infern."

Els comentaris irònics han arrencat pels grans temes, com el canvi climàtic, el Procés o l’ascens de l’extrema dreta: “us recordo que a les últimes generals la plaga feixista al congrés ha arribat. Nosaltres serem diables de l’infern i portem mals, pestes i vida peluda, però ni al cel ni a la terra ni a l’Avern el feixista pot tenir cabuda!”.
Els Versots han tingut un to clarament anticapitalista, anticonsumista i alternatiu. En l'àmbit polític ha rebut tothom, des del president de la Generalitat (“Pere, la gent no és ingènua!, no us recorda a tots a un vell convergent?”), als caps visibles del Partit Popular, passant per la CUP i Podemos (“molt ideal i pasqual, però en menys de quatre dies s’han venut al capital!”)
Òbviament, el confinament provocat per la pandèmia ha tingut un gran protagonisme: “la vida a fora seguia i la natura va revifar. Veiem dofins al Maresme, flors silvestres als parcs. Si fos pel planeta… passaríem l’any tancats! I visca la hipocresia! A les 8 aplaudim cada dia, però a l’hora de la veritat dels sanitaris tothom n’ha passat!

En clau més local els Versots han passat revista a alguns aspectes de l’urbanisme de la ciutat (“ziga-zaga, ziga-zaga, deia el Guardiola en ser campions. El míster es devia inspirar al carrer Girona dels collons”), la demanda de soterrament de la Ronda Sud o la perdurabilitat de Josep Mayoral al càrrec (“segons el seu criteri, és l’alcalde sense relleu. Quan plegarà és un misteri, no ho deu saber ni Déu“)
Al si de la colla sembla que hi ha mar de fons, derivat del canvi de junta. Els Diables no han tingut inconvenient a fer autocrítica i esbandir els seus draps bruts. I a les colles també els ha tocat el rebre: “Blaus, Blancs, què ha passat? Que el collar apreta molt i la sang no us arriba al cap? Ens heu deixat de banda en la vostra cursa a l’Ajuntament. No ens voleu a la Comissió, heu repetit fil per randa. Ja sabem de què teniu por. De què el nom de Diables es digui diumenge al balcó!

El patriarcat i l’empoderament femení també han merescut un capítol a part (“complicacions sempre n’hi haurà, doncs a Blaus s’ha vist ben clar: hi ha una dona al capdavant i el que la pobra ha d’aguantar...”) i s’ha fet una crida a la incorporació de més dones a la colla.
Fidels al seu esperit, els Diables han reiterat la seva negativa a haver de tornar al Parc Firal i han reblat el clau valorant aquest model festiu adaptat: “posem fi a aquesta Festa Major. No sortiu el diumenge al balcó, que s’acabi aquest corcó, que de totes ha estat la pitjor.

Edicions locals