El concurs Microteatre tria els quatre textos que durà a escena

La vuitena edició del certament de dramatúrgia de Roca Umbert ha comptat amb 21 participants

Cultura

Autors guanyadors, jurat, directors i organització, dimarts a l'Arsènic
Autors guanyadors, jurat, directors i organització, dimarts a l'Arsènic

Daniel Casanovas, Juan Jiménez, Maria Rodríguez i Xavier Alomà són els quatre autors guanyadors de la vuitena edició del concurs Microteatre, adreçat a dramaturgs novells. Enguany s'hi havien presentat 21 treballs, "molt bon material; els guanyadors són fruit de la discussió entre els membres del jurat", deia el director i professor Pasqueale Bávara, que juntament amb el també director teatral Frederic Roda i l'actriu Laura López han conformat el jurat d'aquesta vuitena edició, amb dues representants de l'organització del certamen, Marta G. Otín d'Arsènic i Sandra Arisa de Roca Umbert.

Precisament, Otín repassava algunes de les característiques del concurs, com el fet que els dramaturgs tenen condicionants a l'hora d'escriure. Enguany els textos havien de partir de la frase Jo voldria, i els personatges protagonistes dels relats han de poder ser interpretats per actors d'entre 16 i 25 anys. El càsting dels joves que duran a escena els textos guanyadors serà el 2 d'octubre, i la responsable d'Arsènic recordava que és obert.

De fet, la dramaturga Maria Rodríguez havia participat anteriorment al Microteatre com actriu, en un càsting. Rodríguez, autora del text Cuida't, cuida'ns, cuidem-nos, situa la Blanca, una dona que pateix insomni, com a protagonista. El text emana de la conversa sobre desitjos i pors que té amb la seva doctora al CAP per mirar de guarir-se. Aquesta jove autora, com Jiménez i Casanovas, participen a cursos de dramatúrgia de la sala Beckett de Barcelona. Amb Xavier Alomà hi comparteix la professió: també és autor i també va participar fa 4 anys al Microteatre, en aquella ocasió també com a escriptor i guanyador de l'edició. Ara hi ha presentat el text Frida, una distopia amb una protagonista que voldria moltes coses "que no pot aconseguir perquè està privada de llibertat", indicava l'autor.

Juan Jiménez, professor a Sabadell, ha volgut sortir una mica del seu àmbit professional per endinsar-se en l'escriptura i, en el seu primer intent, ha guanyat amb El nostre riu, una història de tres noies en un comiat de sotera. I Un quadre de Hopper és la proposta de Daniel Casanovas, qui provinent de les ciències mèdiques i l'antropologia, fa dos anys va voler aprendre a escriure. La seva història és la de dues persones que es troben a un bar de benzinera, "on sembla que han volgut anar-hi, però no hi volen estar", explica.

A banda de conèixer el veredicte, dimarts a Arsènic també es van repartir a sorts els directors que se'n faran càrrec, "professionals amb moltes eines pedagògiques que li donen forma", deia Otín. Es tracta de Dusan Tomic, Martí Torras, María Castillo i Meritxell Roda, qui confessava que li agrada debatre el text amb l'autor i advertia: "sempre manipulo els textos, i els autors n'acostumen a quedar contents". De fet, Bávara recomanava als autors gaudir del procés de posada en escena.

La regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuan destacava també com l'èxit del Microteatre ha fet néixer altres experiències de creació literària a la fàbrica d'arts. Finalment, l'alcalde, Josep Mayoral, destacava el Microteatre com una proposta "potent, molt acceptada i molt interessant perquè aporta novetats d'autors i actors, a més de redescobrir espais de Roca Umbert". Les peces es podran veure els 12, 13 i 14 de novembre a la fàbrica.

Edicions locals