Xics podrà recuperar la normalitat dels assajos i actuacions a plaça

El Procicat valida un nou protocol que permet castells de fins a 160 persones

Cultura

Xics feia ara assajos restringits a 25 persones com a màxim
Xics feia ara assajos restringits a 25 persones com a màxim | Xics

"Amb molta il·lusió i ganes". Així han rebut els Xics el nou protocol, elaborat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat, que aquesta setmana ha validat el Procicat per permetre el retorn dels castells a les places del país. El pla permet fer castells fins a 160 persones, una circumstància que, segons el president de Xics, Arnald Morató, és a la pràctica un "tornar a la normalitat" per als de la camisa grana.

Des del principi de la pandèmia, les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat de manera molt important la possibilitat de fer castells, que per les seves característiques requereixen la participació d’un nombre elevat de persones i amb un contacte físic imprescindible. A banda dels 160 castellers també s'autoritza un màxim de 25 grallers acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes. Els castellers hauran de dur mascareta, fer els castells en un màxim de quinze minuts, establir protocols d'entrada i sortida, i tenir la pauta completa de vacunació o una PCR negativa en les darreres 48 hores. Als menors de dotze anys se'ls faran tests d'antígens ràpids.

Així, Xics podrà tornar als assajos habituals de dimarts i divendres –que ara havia de limitar a grups de 25 persones–, amb l'única condició d'utilitzar mascareta i gel hidroalcohòlic. "Tota persona castellera o que se'n vulgui fer –fins ara havíem aturat les noves incorporacions esperant aquest moment– i que estigui vacunada o tingui un test vigent podrà assajar amb normalitat", celebra el president de l'entitat.
A més, tot i que encara cal reunir-se i acabar de concretar properes actuacions, Morató té clar que el 7 de novembre Xics celebrarà la seva diada a la Porxada. "Teníem previst fer-hi uns pilars, però ara podrem fer una actuació amb tres castells".

Els dubtes

"Estem molt contents perquè, pensant en el conjunt de les coses, s'ha aconseguit un bon pla", considera Morató. Amb tot, les colles encara tenen dubtes sobre l'aplicació del nou protocol. De fet, ahir, dimecres, hi havia una convocatòria a Valls per a totes les colles per mirar d'esvair-los. Per exemple, "caldrà veure com assumim els costos dels tests d'antígens que la canalla s'haurà de fer a cada assaig, i si en el seu cas podem mantenir un assaig setmanal amb 25 persones i que només vagin a l'assaig general quan toqui", reflexiona Morató. També caldrà aclarir si es faran actuacions amb altres colles, tenint en compte que els castellers no podran col·laborar en castells aliens. "Aquest final de temporada serà com un banc de proves, per encarar la represa d'assajos al febrer i la temporada a finals de març", conclou el president de Xics.

Edicions locals