La Mercè Arts de Carrer acull la nova instal·lació de Galiot Teatre

El quart gran muntatge de Jordi Monserdà, Giravolta Titelles, arriba aquest cap de setmana a la festa major de Barcelona

Cultura

Giravolta Titelles
Giravolta Titelles | Galiot Teatre

El parc de Joan Miró de Barcelona –pròxim a la plaça d'Espanya– acull aquest cap de setmana la darrera instal·lació de Galiot Teatre, emmarcat en la programació de la Mercè Arts de Carrer (MAC), dins de les festes de la capital catalana.

La companyia molletana, dirigida per Jordi Monserdà, hi instal·larà el Giravoltes Titelles, la seva quarta instal·lació, un muntatge que va sorgir durant els mesos de pandèmia. "Convençuts que l’espai Munta Titella –la tercera instal·lació de Galiot– encara estava en un procés de gira intensa, ningú s'esperava el que va passar. Va arribar el senyor Covid i directament ens va tancar al taller sense poder treballar cap a l’exterior", explica Monserdà. Aprofitant l'avinentesa, no va deixar que correguessin els mesos en va: "Era el moment d’aprofitar tot aquest temps llarg i, posant fil a l’agulla, després d'un any de treball apareix un gran carrusel, que no porta cavallets, porta teatrets autòmats".

Giravolta Titelles | Galiot Teatre

El Giravoltes Teatre fa un viatge per cinc històries molt conegudes universalment, i conviden a petits grups de família a obrir calaixos, tancar cortines i donar vida a tots els personatges que s'amaguen dins de cadascun dels diorames.

L'estrena del Giravolta va tenir lloc en la 32a Fira de Titelles de Lleida, adreçada només a programadors. Durant aquest estiu ha arribat també a tres petites festes majors de l'entorn: Martorelles, Sentmenat i Sant Feliu de Codines. Amb tot, la instal·lació ha estat seleccionada per participar des d'aquest divendres fins diumenge (d'11.30 h a 14 h i de 16 h a 19.30 h) al MAC.

Els quatre grans muntatges

Amb el Giravolta Titelles, Galiot Teatre ja compta amb quatre grans instal·lacions titellaires creades en els darrers deu anys, després de Cal Titella, la carpa Món Titella i l'espai Munta Titella. Totes les instal·lacions segueixen un mateix estil de construcció, amb fusta i ferro reciclat vell, i constitueixen un patrimoni únic que ha tingut la sort de poder participar en els principals esdeveniments culturals i festivals nacionals i internacionals.

Cal Titella, la primera de totes, creada l'any 2010, és la instal·lació que ha arribat més lluny, realitzant una gira a Copenhaguen (Dinamarca) i superant-ne les 300 actuacions totals.

Galiot Teatre, al col·lectiu Galleda

Recentment s'ha creat el col·lectiu Galleda, que engloba una dotzena de companyies de les arts escèniques que disposen d'instal·lacions participatives d'autor, entre les quals hi ha la molletana Galiot Teatre. A partir de la crisi de la pandèmia, s'hi van ajuntar "davant la necessitat compartida de visibilitzar una disciplina d'arts de carrer segura i socialment molt necessària".

Edicions locals