La Gralla navegarà per Cadaqués de la mà de Jordi Pagès i Santi Montagud

Dilluns s'hi inaugurarà l'exposició 'Blau Blaua', inspirada en el municipi empordanès i les poetes Clementina Arderiu, Quima Jaume i Rosa Leveroni

Cultura

Santi Montagud i Jordi Pagès
Santi Montagud i Jordi Pagès

Des de fa prop d'un segle, Cadaqués ha estat pol d'atracció per a artistes d'arreu del món. També els granollerins Jordi Pagès i Santi Montagud hi han trobat la inspiració, un "refugi, un ideal, un paradís", reconeix l'escriptor. Dilluns (19.30 h) la influència del municipi empordanès en els dos creadors es farà palesa a la llibreria La Gralla, on Pagès exposarà Blau Blaua, una col·lecció de pintures acríliques i collage inspirada en els versos de les Tres poetes de Cadaqués –Clementina Arderiu, Quima Jaume i Rosa Leveroni–.

De fet, el pintor granollerí va il·lustrar l'antologia de les poetesses publicada per Llibres del Segle (2019). I és que no és estrany que Pagès faci dialogar la seva obra amb la poesia universal. En aquest cas, el pintor ha partit a més, d'un territori ben conegut –fa anys que hi té segona residència–, on "miris on miris hi ha blau", el color que tenyeix tot el treball, i "aporta pau i tranquil·litat", apunta Pagès, qui molt sovint el vesteix.

I el diàleg de Pagès amb altres creadors, siguin escriptors, músics o directors de cinema, no s'atura només en el llenç, sinó que s'acaba concretant en actuacions col·lectives, que sovint nodreixen les seves inauguracions. En aquesta ocasió, Montagud hi presentarà uns versos inèdits, escrits en pandèmia, potser enyorat de Cadaqués, el poble que va centrar el viatge de noces dels seus pares –amb qui hi va fer les primeres estades, abans d'anar-hi amb amics–. "Durant el confinament, vaig tornar a llegir Cadaqués de Josep Pla, així com el llibre de les poetes que havia il·lustrat Pagès", explica, i, en traslladar-s'hi a través dels llibres, va començar a escriure sobre Cadaqués. "És un recull de versets, algun poema i prosa poètica, que la meva filla va editar en un llibre per al meu aniversari", detalla l'autor.

L'homenatge a Jordi Pagès

Així, la vinculació temàtica i l'amistat que uneix als dos creadors ha fet néixer la trobada de dilluns a La Gralla A més, entre el recull de textos, Montagud avança que també ha volgut fer un homenatge a Pagès, amb un poema i una mena d'epitafi en prosa poètica. "He llegit a molts enterraments i em feia gràcia llegir-li a algú viu", exclama Montagud acompanyat de l'artista, que ha entomat el pseudoepitafi amb humor.

De fet, aquesta coincidència creativa dels dos amics ha estat un dels motius que ha fet que Blau Blaua es pugui veure a Granollers després de mesos de voltar. L'exposició es va estrenar a Cadaqués i s'ha pogut també visitar a Palafrugell i a Igualada. Ara els llenços tenyits del blau de la Costa Brava es podran veure a La Gralla fins al 24 d'octubre.

Edicions locals